Важливо Волинь Інтерв’ю Новини

Вибори 2020: Програму пишуть жителі, а реалізовують професіонали – Максим Клим’юк

Нещодавно у інтернет-просторі з’явилася нова, безпрецедентна для міста платформа, яка покликана згуртувати громаду для написання виборчої програми. Із її автором, Максимом Клим’юком, який нещодавно заявив про намір балотуватись на посаду міського голови, наша нинішня розмова.

– Максиме, у чому суть такої новації та як нею скористатись пересічному громадянину?

– Основна її ідея – програму пишуть мешканці, а реалізовують професіонали. Поясню передумови її виникнення. На цей час ми з командою проводимо багато зустрічей із мешканцями нашого міста та окремих сіл, чуємо від них нарікання на проблеми, конструктивні пропозиції з їх розв’язання, прохання про допомогу та реальні мудрі життєві поради. Бачимо також, що люди краще, ніж політики, знають, які зміни потрібні у місті. Крім того, у нас існує стійке переконання, що рішення, які стосуються одночасно кожного жителя, не мають ухвалюватись одноосібно. Фундаментом для діяльності самоврядування має стати діалог влади з громадою, якого до цього практично не було. На жаль, у владних кабінетах часто забувають, що міського голову і виконавчий комітет наймають працювати мешканці міста.

Виходячи з цих принципів, ми й пропонуємо громадянам взяти безпосередню участь у написанні передвиборчої програми, яку потім зможемо реалізувати. До речі, за кілька днів на цей заклик уже відгукнулись пів тисячі людей.

А суть інтернет-платформи проста: варто лише знайти наш сайт http://mk2020.org, на головній його сторінці обрати рубрику, яка вас цікавить,  натиснути «Внести пропозицію», у віконечках, які відкриються, написати своє ім’я та викласти вашу ідею чи проблему й натиснути «Запропонувати». Рубрики програми стосуються медицини, економіки, інфраструктури, житлово-комунального господарства, освіти, соціальної сфери, спорту та туризму, молодіжної політики. Усі ваші пропозиції обов’язково будуть опрацьовані, систематизовані й унесені в нашу спільну програму розвитку рідного міста.

Окрім цього, на сайті можна долучитись і до нашої команди у якості волонтера, агітатора чи офіційного спостерігача на виборах, для цього теж треба заповнити невелику електронну форму. А ще з нього легко відразу перейти на мої офіційні сторінки у фейсбуці та інстаграмі, де розміщено багато детальної інформації про діяльність нашої команди.

– Ви багато разів вживаєте «ми». А яка вона, ваша команда?

– Це поєднання молодої активності й досвіду, професіонали у різних галузях. Дотримуймось правил: уже зовсім скоро, після 15 вересня, я з радістю представлю людей, які мене підтримують. А  нині скажу лише одне: усвідомлюю, що я без їхньої підтримки не зміг би прийняти це важливе рішення про участь у виборах міського голови, а разом ми всі розуміємо, що ми нічого не варті без людей, які нам довіряють. Тому вірю, що ми зможемо створити той цілісний, єдиний механізм, кожна деталь у якому працює на розвиток міста.

  – Ви справді вірите у те, що лише за пять років можна запровадити якісь значні зміни у місті?

– У цьому я впевнений. Бо бачив на власні очі, як це працює. Ми об’їздили ряд міст в різних областях України і побачили разючі зміни там, де у 2015 році до влади прийшли молоді ефективні менеджери. Приємно, що нас усюди радо приймали, показували господарство та навіть розкривали деякі секрети управління. Так, ми їздили, щоб перейняти досвід, чомусь навчитись, бо, вважаю, вчитись ніколи не соромно. Тепер знаю, що й наше місто також має всі можливості для розвитку, кошти у бюджеті є, головне, правильно виставити пріоритети.

– Останнім часом усе більше різної інформації про вас шириться у мережі, часто неправдивої. Як реагуєте на це?

– Дуже спокійно. Таким чином з нами борються опоненти, а це означає, що ми  на правильному шляху й складаємо їм неабияку конкуренцію. Спростовувати нічого не збираюсь. Люди у нас мудрі, уміють аналізувати інформацію й самі у всьому розберуться. А от з гумором до цього віднестись  – залюбки. Ми навіть нещодавно конкурс оголосили – хто придумає й напише кращий фейк про мене. Учасники повеселили користувачів соцмереж, а я за кращі фейки, що набрали найбільше вподобайок, вручив призи.

А якщо серйозно, то поширення фейкової інформації, на жаль, звична практика у передвиборчих гонках. Он мережа ОПОРА вже опублікувала звіт про розміщення нашими місцевими інтернет-виданнями, які, до речі, належать людині, обраній народом на високу посаду у державі, сумнівних та маніпулятивних даних про результати ніби-то соціологічного опитування, у якому лідирує один із майбутніх кандидатів на міського голову. Це зроблено, щоб вплинути на свідомість виборців, показати, що немає інших варіантів, окрім того, кого народний обранець вирішив призначити на посаду мера. І такого за два наступні місяці буде ще багато. Але люди у нас освічені,  свідомі, вони не піддадуться на політичні технології.

– Виборча кампанія стартувала минулої суботи, попереду – напружені та насичені тижні. Де черпатимете для них сили та енергію?

– Де б не був увесь день і що б не робив, знаю, що мене чекають вдома. І щоразу отримую заряд енергії й спокою одночасно, коли мене обіймають руки моїх любих донечок. А ще величезний позитив відчуваю від мешканців міста, з якими  зустрічаюсь щодня. За спиною нашої команди немає так би мовити, сильних світу цього, тому ми віримо лише в підтримку людей, із якими змінимо Володимир разом.

Розмовляла Жанна БІЛОЦЬКА

Leave a Comment