Волинь Новини

У волинській ОТГ обіцяють зарплати як у Польщі

У Прилісненській об’єднаній територіальній громаді показали, як закладають маточник під суницю та готують гряд під плівкою та крапельним зрошенням під цьогорічну посадку.

Ще у 2017 році у громаді взяли за мету провести інвентаризацію вільних сільськогосподарських земель спочатку в межах населених пунктів, а потім за межами, розпайованих земель та тих, що не ввійшли до паювання. Про це повідомив заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Олексій Гнатюк, пише Район.Бізнес.

У результаті цього виявили багато цікавих земель, на кожну із яких є свій покупець. В ОТГ вирішили виставити на торги дві ділянки площами 14 та 24 гектарів в селі Прилісне. В липні місяці торги відбулись і громада отримала по 3000 гривень за гектар.

«Для наших земель – це дуже непогана плата, коли власникам паїв дають по 1000 гривень. Але не це основне. Домовились, що інвестор вкладає кошти у органічне землеробство, а наше комунальне підприємство допомагає у обробітку землі, за що має непогані кошти», – розповів Олексій Гнатюк.

Кажуть, що заробіток матимуть і працівники упродовж року, адже культури посадять так, що достигатимуть вони протягом всього року.

«Заробітки обіцяють не менші, як в Польщі. Для прикладу, якщо збір 1 кілограм малини інтенсивного виробництва 10 гривень, врожайність 10 тонн з гектара, затрати 30 тисяч гривень на гектар і ціні на ягоду 40 гривень, то при органічній продукції із тими ж затратами 30 тисяч гривень на гектар врожайністю 5 тонн на гектар і ціні 80 гривень за кілограм є можливість заплатити 20 гривень за 1 кілограм збору ягід», – додав заступник.

 

Leave a Comment