Аналітика Важливо Волинь Новини

Де волинські політики братимуть гроші на виборчу кампанію

Політична реклама на білбордах, у стрічках Фейсбуку та з екранів телебачення нагадує українцям про те, що невдовзі вибори.

Журналісти запитали у політичних сил на Волині, звідки вони планують брати кошти на виборчі кампанії та чи розраховують на фінансову підтримку від своїх виборців, – передає Центр журналістських розслідувань “Сила Правди”.

«Свобода». Життя за рахунок партійців

Керівник Волинської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Анатолій Вітів, розповідає, що гроші на політичну кампанію та для наповнення виборчого фонду планують збирати з партійців та прихильників партії.

«Це будуть кошти, які забезпечить економічна рада партії. В «Свободі» існує економічна рада, як на рівні України, так і на рівні регіонів, в яку входять члени партії, прихильники членів партії. Це люди дрібного і середнього бізнесу, які дають кошти на всю виборчу кампанію», – розповів Анатолій Вітів.

За його словами, волинській організації «Свобода» на відміну від інших політичних сил, не треба наймати на роботу людей, які проводять агітацію чи роздають газети, бо все це роблять нібито члени партії.

«Нам фінанси потрібні на те, щоб видати газету, на якісь плакати, друк статті. От на це в нас йдуть фінанси. Все решту роблять члени партії, які їздять по регіонах, спілкуються з людьми і так далі», – додав очільник обласної організації партії.

Застави, які треба уже невдовзі заплатити за кандидатів «Свобода» також планує збирати з членів партії.

«От я проводив нараду і всі керівники знають, що вони мають зібрати збори. От міська організація теж буде збирати збори, теж буде збирати внески, щоб забезпечити заставу. Є представники того самого бізнесу, які теж можуть вкласти частину тих коштів в свою партію. Це наша партія. Хтось агітує, хтось друкує, а хтось заробляє та гроші вкладає, і загалом ми робимо спільну справу», – розповів Анатолій Вітів.

Збирати кошти зі своїх виборців «Свобода» не планує, бо, за словами очільника обласної організації, суспільство не тільки не готове фінансувати партії, а й не має на це грошей.

«Ті, хто будуть розказувати про пожертви, вони будуть маніпулювати, бо, насправді, в нас народ не є такий багатий і не є так політично включений, щоб давати пожертви на політичну партію. Це є маніпуляція, хто так зробить, скажу відразу, – маніпулює. Єдине, коли народ в нас включається, – це майдани і АТО. Чим більшою стає загроза незалежності України, тим більше люди згодні давати своє, навіть останнє, для перемоги на фронті. Але для того (партій, – ред.) люди не будуть здаватися самі. Це можуть зробити політично вмотивовані люди, а політично вмотивованими є члени тої політичної партії, до якої вони приналежні», – розповів очільник обласної організації «Свобода».

Анатолій Вітів додав, що якщо все ж таки виборці захочуть дати кошти політичній партії, то їм нададуть рахунок, на який можна буде їх перерахувати. Проте, чи можна знайти його у відкритому доступі і сам не знає.

«Народний Рух України». Розраховує на підтримку від виборців

Напередодні виборів у Луцьку місцевий осередок партії «Громадський рух «Народний контроль», місцевий осередок партії «Народний Рух України» та громадська організація «Розвиток Мікрорайонів Міста» заявили про своє об’єднання. Місцеві активісти та політики планують спільними зусиллями боротися за крісло міського голови та за місця у місцевих радах.  Керівник Волинської крайової організації «Народного Руху України» Дмитро Климук розповів, що гроші на застави для кандидата у мери та депутатів планують збирати з самих кандидатів.

«Заставу треба заплатити перед реєстрацією, тому, я думаю, що найімовірніше, ми ще не встигнемо зібрати кошти на це з допомогою краудфандингу, з прибічників чи членів. Але точно з кандидатів це можна буде зробити… Це не дуже велика сума. І ми зберемо її з кожного кандидата по рівній частині, це буде менше, ніж по 1000 грн, для того, щоб зареєструвати список. Для мера (заставу, – ред.) це вже, напевно, чи з кандидатів, чи, можливо, з інших джерел будемо шукати», – розповів Дмитро Климук.

Він також зазначив, що до фінансування виборчої кампанії, окрім кандидатів, планують також залучити і виборців. Зокрема, партія хоче займатися краудфандингом та публікувати пости у соцмережах з проханням про фінансову допомогу.

«Ми плануємо його (виборчий фонд, – ред.) створювати і наповнювати за кошти всіх, хто зголоситься, а це, в першу чергу, кандидати. Тому що вони розуміють, що для того, щоб брати участь у виборах, треба заплатити заставу і треба агітаційні матеріали друкувати. Я думаю, що нормально буде, якщо вони будуть ці кошти давати для цього, бо це вони будуть робити для себе. І, звичайно, що другий метод – це наші члени, або прихильники, які хочуть нам допомогти в тому, аби ми здобули владу, аби ми потім реалізували наші ідеї», – додав Дмитро Климук.

За його словами, після того, коли буде створено виборчий фонд, обласний осередок партії планує оприлюднити його реквізити та очікує на те, що виборці зголосяться допомогти у зборі коштів.

 «Європейська Солідарність». Жорсткий контроль за надходженням коштів

Розраховують на гроші партійців і у Волинській територіальній організації партії «Європейська Солідарність». З них будуть наповнювати і виборчі фонди, і вносити застави за кандидатів.

«Ми будемо самофінансуватися за рахунок коштів, які будуть вкладати на загальний рахунок прихильники партії, або кандидати в депутати. На грошові застави для кандидатів так само будемо кошти збирати з самих кандидатів, або тих людей, які є прихильниками партії», – розповідає очільниця обласного штабу партії «Європейська Солідарність» Юлія Вусенко.

За її словами, якщо ж підтримати політичну партію захочуть виборці, тоді внески прийматимуть і від них. Проте у обласній організації «Європейської Солідарності» поки не знають, чи викладатимуть номер рахунку у відкритий доступ. Мовляв, одна неправильна дія з переказом коштів може призвести навіть до зняття з виборчих перегонів. Саме тому питання фінансування триматимуть на жорсткому контролі.

«От тут я хочу з вами поговорити про те, що я не знаю. По-перше, це ж не буде публічної інформації, що є наш рахунок, приходьте. Приходьте тоді в штаб виборчий, в партію «Європейська Солідарність» і там буде людина, яка буде за тим закріплена, працюватиме на роботі, як бухгалтер. Вона буде вести фінансову звітність і вона зможе проконсультувати… Ви зрозумійте ще один момент, для того, щоб покласти гроші на рахунок треба розуміти як ви їх кладете, яка має бути сума, яку суму можна покласти максимально, що треба вказати під час того, як ви кладете кошти», – додала Юлія Вусенко.

Також очільниця обласного виборчого штабу зазначила, що, можливо, згодом по цьому питанню оприлюднять роз’яснення від партії, проте наразі їй така інформація невідома.

«Свідомі». Гроші від виборців будуть брати лише після перевірки

У прес-службі Волинської обласної організації політичної партії «Громадянський Рух «Свідомі» зазначили, що виборча кампанія буде фінансуватися за кошти партії, добровільні внески від членів партії, кандидатів та інших осіб.

Щодо пожертв від виборців «Свідомі» зазначають, що ціленаправлено кошти збирати не планують. Проте, якщо будуть охочі зробити внесок, гроші з них візьмуть лише за попередньої перевірки.

«Цілі збирати пожертви від виборців ми перед собою не ставимо. Проте, якщо хтось із виборців буде мати бажання фінансово долучитись до нашої кампанії, то після відповідної перевірки таких людей, ми не будемо заперечувати від внесків від них», – розповіли у прес-службі.

Також у партії зазначили, що планують оприлюднити номер виборчого рахунку після його відкриття. Зробити це хочуть на своєму сайті або на сторінці у Фейсбуці.

Окрім того, у прес-службі «Свідомих» зазначили, що у 2020 році обласний осередок ще не отримував жодних пожертв.

У партії також розповіли, що не поширювали жодних дочасних агітаційних матеріалів, а вся наявна реклама стосується однойменної громадської організації.

«Політична партія «Громадянський Рух «Свідомі» не поширює жодних дочасних агітаційних матеріалів. Зовнішня реклама, яка розміщена в місті, є інформуванням про діяльність та позицію громадської організації «Громадянський Рух «Свідомі» і оплачується громадською організацією», – розповіли у прес-службі.

«Слуга Народу». Не розраховують на фінанси від виборців через складну економічну ситуацію

Керівник Луцького районного штабу політичної партії «Слуга Народу» Андрій Костенко розповів, що обласна організація партії планує фінансувати виборчі фонди та виборчі кампанії з джерел, які передбачені статутною діяльністю партії.

«Стаття 7 Статуту партії вказує, що витрати, пов’язані із виборами, в тому числі місцевими та підтримка кандидатів від партії на таких виборах, є витратами статутної діяльності. Джерела фінансування діяльності визначені такі: державне фінансування, вступні, періодичні або цільові внески, безповоротна фінансова допомога чи добровільні пожертвування. З цих джерел і будуть фінансуватися виборчі фонди, після їх утворення», – зазначив Андрій Костенко.

Очільник районного штабу партії каже, що попри те, що держфінансування передбачене статутом, «Слуга народу» від нього відмовилась. Причина – складна економічна ситуація в країні. Таким чином гроші спрямували на боротьбу з COVID-19.

Також Андрій Костенко зазначив, що обласна організація партії не оприлюднювала реквізитів свого рахунку, оскільки через складну ситуацію в країні не дуже розраховує на пожертви від виборців.

«Волинська обласна організація, з огляду на економічну ситуацію та загальний спад ділової та економічної активності, пов’язаний із карантинними обмеженнями, не планувала збору добровільних пожертвувань з фізичних осіб, тому не оприлюднювала реквізитів рахунку», – розвів він.

Цікаво, що основним джерелом наповнення партійної каси, очільник районного штабу називає цільові внески для підтримки статутної діяльності від активістів та прихильників партії.

«Усього за період діяльності осередку (від 3 липня 2020 року по цей час) прихильниками партії на рахунок було внесено 147 550 грн», – додав він.

«За майбутнє». Розраховують на прихильників партії та кандидатів

Очільниця Волинської обласної організації партії «За Майбутнє» Ірина Констанкевич розповіла, що збирати пожертви від виборців для фінансування політичної кампанії партія не планує. Проте, розраховує на підтримку прихильників та кандидатів, які йтимуть на вибори.

«Пожертви збирати не будемо. Але ми розраховуємо на підтримку як прихильників нашої партії, так і майбутніх кандидатів, які йтимуть на місцеві вибори 25 жовтня», – розповіла Констанкевич.

Зокрема, вона також зазначила, що уже навіть почали надходити добровільні внески від прихильників партії. Однак, яку суму вдалося зібрати не уточнила. При цьому зазначивши, що вся необхідна інформація про це буде міститися у фінансових звітах організації.

Щодо тих виборців, які захочуть долучитися до фінансування виборчої кампанії партії, їм потрібно буде звернутися до обласної партійної організації, де і нададуть необхідні реквізити. Тим, хто хоче отримати таку інформацію, Ірина Констанкевич радить писати на електронну пошту обласного осередку партії.

 «Батьківщина». Внески від партійців та прихильників

На питання хто буде фінансувати виборчу кампанію Волинської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», її очільник Андрій Козюра відповів:

«Наші партійці, хто виявить бажання. Воно все ж елементарно видно через НАЗК, всі внески. Ви ж знаєте, що все це декларується, зазначається і так далі».

За його словами, таким же методом будуть збирати гроші і на застави для кандидатів. Партія не проти отримати й внески від виборців. Андрій Козюра розповів, що скинути гроші можна за рахунком, що є на офіційному сайті обласної організації.

«На сайті, вони відкриті всюди у всіх доступах і так далі. Це ж номер рахунку, це ж не закрита інформація. Ви ж це знаєте», – додав Андрій Козюра.

Однак, на сайті обласної організації «Батьківщина» ми не знайшли реквізитів, за якими виборець міг би перерахувати кошти. Проте, номер рахунку Волинського осередку партії міститься на сайті «Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», де можна також знайти й номери рахунків інших місцевих організацій.

ОПЗЖ. Незручна тема фінансів

Звідки ж буде брати гроші на виборчу кампанію Волинська регіональна організація політичної партії «Опозиційна платформа – За життя», її керівник Олег Чикида не розповів. «Сила правди» сконтактувала з політиком у Фейсбук. Проте на повідомлення він не відповів.

Згодом Олег Чикида також відмовився відповідати на питання щодо фінансування політичної кампанії партії й у телефонній розмові.

«На цю тему я не буду розмовляти, дякую, вибачте», – сказав Олег Чикида та поклав слухавку.

До 25 жовтня залишилося не так багато часу, тому політичні партії мають наповнити свої виборчі фонди та внести застави за майбутніх кандидатів.

Leave a Comment