Важливо Волинь Новини

«Кіборг Луганського аеропорту» прочитав для студентів Лесиного вишу лекцію про гібридну війну

У Волинському національному університеті імені Лесі Українки відбулася публічна лекція, члена Наглядової ради Університету, Героя України, Начальника штабу — першого заступника командувача Десантно-штурмових військ Збройних Сил України Андрія Ковальчука.

Варто зазначити, що на зустріч із відомим волинянином, легендарним комбригом 80-ОМБР прийшло багато студентів з різних факультетів Університету Лесі України, – передає сайт вишу.

На початку лекції пан генерал звернувся до студентів з порадою не зупинятися, а безперестанно вчитися, щоб в подальшому могти принести користь державі.

«Мене часто запитують, в чому причина війни. Я вважаю, що основна причина не в Путіні. Основа негараздів закладена безпосередньо в кожному з нас. Ми маємо молодь, яка на Донбасі під чиїмось впливом взяла до рук зброю і воює проти свого народу. Це означає, що ми десь недопрацювали – десь мати недовиховала свою дитину, вчитель недовчив учня, в університеті упустили момент виховання особистості студента. Я хотів би, щоб ми з вами розуміли, щоб не допустити це на майбутнє і виправити помилки», – сказав Андрій Ковальчук.

Генерал зазначив, що якщо будь-який українець ставить своє «Я» вище, ніж свою Батьківщину, то така людин – недалекоглядна, приречена на невдачі і рано чи пізно це маленьке «Я» стане проблемою для Батьківщини.

«Я колись теж не задумувався над поняттям «Батьківщина» і думав: «Хто я такий для Батьківщини і що я для неї можу зробити? Я впевнений, що так само думають багато людей. Але в мене переломним моментом було те, коли до до моєї бабусі приїхали родичі, які в часи Другої світової війни емігрували до Австралії і через років 40 повернулися навідати родичів. Я побачив, як вони набирали в хустинку землю. Їм не вистачало своєї рідної землі, Батьківщини. Кожен з нас повинен це розуміти. І ми, старше покоління, надіємось на молодь, адже саме ви можете виправити всі попередні помилки – стати хорошими вчителями, вихователями, щоб виховувати покоління патріотів», – звернувся до студентів Андрій Ковальчук

Під час свого спічу лектор розповів для слухачів про передумови війни, досвід інших пострадянських країн у протистоянні з Росією – Грузії, Азербайджану, Молдови. На думку Андрія Ковальчука, Росія зацікавлена заважати розвитку України та її інтеграції у Європу і хоче контролювати нашу Батьківщину.

«Легше керувати та впливати на неосвічених, невихованих і залежних. Важче розмовляти із розумними людьми. Тому на порядок денний в цих людей стало, що Україну треба контролювати, бо українці розвиваються, розуміють, що на Заході краще і намагаються туди іти», – сказав відомий волинян і зазначив, що інформаційна складова дуже важлива в умовах такої боротьби за вибір українців та в умовах війни.

За словами військового, Росія для досягнення своїх ідеологічних, політичних, економічних і воєнно-стратегічних цілей здійснюється шляхом реалізації шляхом гібридної війни, яка покликана приховати відповідальність за розпалювання і підтримання конфлікту на Донбасі.

«Ми уявляємо, що війна, це коли хтось стріляє, когось вбивають і таке інше, але гібридна війна передбачає не стрільбу, а насаджування своїх ідей, зміну свідомості людини та таким чином досягнення мети», – сказав пан генерал.

З досвіду свого перебування на Донбасі пригадав, як до місця дислокації його підрозділу прийшло близько 400 людей, серед яких були найманці-підбурювачі, які мали завдання не тільки підняти людей, а й спровокувати насилля.

«Я вийшов і почав з ними говорити. Наші люди, луганчани, серед яких були підготовлені агітатори, криміналітет, аля-поліцейські, які вже переметнулися на іншу сторону, починають говорити: «Ви хто такі і чого ви сюди прийшли?» Мене дивувало, як свій народ може питати свою армію «Що ви тут робите?». Вони питали цього у агіторів із ФСБ, ГУРу. Тобто ви бачите, наскільки в той час люди вже були наповнені цією гидотою про «рускій мір», про те, що Путін – багато, а Україна – мало», – пригадав генер події, які відбувалися на Донбасі у 2014-му.

Також під час лекції Андрій Ковальчук говорив про необхідність «фільтрування» та аналізу інформації, непіддавання впливам,  готовність армії, співпрацю з міжнародними партнерами та їх підтримку України, роботу політиків для відновлення миру.

Наприкінці лекції генерал запевнив що момент, коли Україна поверне непідконтрольні території обов’язково настане і цьому не завадять плани ворогів.

Після лекції генерал Андрій Ковальчук поспілкувався зі студентами, відповів на їхні запитання та зробив спільне фото.

Leave a Comment