Волинь Новини

Депутати Волинської обласної ради стали на захист підприємства, яке виготовляє апарати ШВЛ

Волинська облрада звертається до прем’єра Дениса Шмигаля щодо налагодження виробництва вітчизняної дихальної та іншої медичної апаратури на державному підприємстві «Буревісник».

Про це йшлося  під час засідання 32-ї сесії Волинської обласної ради, – інформує ІА Волинські новини.

Депутати висловили стурбованість ситуацією, пов’язаною з поширенням коронавірусу, що склалася в частині забезпечення медичних закладів відповідним обладнанням, необхідним для порятунку важких хворих.

Так, кількість апаратів для проведення штучної вентиляції легень є обмеженою.

«Державні та комунальні підприємства, численні благодійні організації, що зіткнулися з проблемою закупівлі дихальної апаратури в умовах загальної паніки та надмірного попиту, змушені були переплачувати за апарати ШВЛ», – вказали депутати.

Водночас звернули увагу на те, що на київському державному підприємстві «Буревісник», яке належало «Укроборонпрому», було власне виробництво наркозно-дихальної апаратури. Підприємство випустило 3110 «Бризів», «Бризів-Т», «Фаз-8», «Маляток».

«Лікарі-анестезіологи, які щодня використовують «Бризи», запевняють, що ця апаратура повноцінно функціонує в операційних та реанімаційних відділеннях упродовж 10-15 років і є надзвичайно надійною. Крім того, ще є однією перевагою є її вартість (270 тис. грн), адже ціни на імпортні аналоги стартують від 40-50 тис. євро», – зазначили обранці громади.

Та додали, що, на жаль, попередня влада занедбала це підприємство.

«За нормативними розрахунками ВООЗ, країна з населенням у понад 30 млн осіб зобов’язана мати власне виробництво вакцин, сироваток, різноманітної медичної, зокрема наркозно-дихальної, апаратури. Беручи до уваги соціальну важливість питання щодо можливого відновлення діяльності стратегічного вітчизняного підприємства, просимо зупинити процедуру банкрутства державного підприємства «Буревісник» і в найкоротші терміни налагодити виробництво вітчизняної дихальної та іншої медичної апаратури», – наголошено у зверненні.

Leave a Comment