Волинь Новини

Луцький лікар розповів, чи варто вакцинуватись від грипу в час пандемії коронавірусу

В Міністерстві охорони здоров’я України закликають зробити щеплення від грипу. Цьогоріч це особливо актуально через пандемію коронавірусу. У світі фіксували випадки коінфекції, коли пацієнти хворіли і на грип, і на коронавірус одночасно.

Сімейний лікар Луцького центру первинної медичної допомоги №2 Ярославо Оштук розповів в інтерв’ю «Першому», як, коли і де зробити щеплення від грипу.

За словами лікаря вакцинація від грипу не входить до національного календаря щеплень, тому ці вакцини пацієнтам потрібно купувати самостійно. Минулого року вони коштували в українських аптеках близько 300 гривень. Безпосередньо ж прийом в сімейного лікаря і щеплення безплатні, якщо у вас підписана декларація.

Імунітет до грипу не з’являється миттєво після щеплення. На це потрібно 2-3 тижні. Тож, зважаючи на те, що сезон грипу стартує у грудні, в ідеалі вакцинацію потрібно зробити до 10 листопада. Втім робити щеплення можна і в розпал сезону. Це краще, ніж ігнорувати вакцинацію взагалі.

Орієнтовно вакцини з’являться в аптеках на початку жовтня. Перевіряти наявність препаратів можна онлайн.

Як зробити щеплення

Зателефонувати своєму сімейному лікарю і домовитись про прийом.

Купити вакцину в аптеці. Важливий момент – її потрібно зберігати при температурі від 2 до 8 градусів, тож транспортувати препарат до сімейного лікаря слід в сумці-холодильнику. Зазвичай їх можна взяти в аптеці під грошову заставу. Ці сумки бувають різними, тому, якщо ви не плануєте одразу йти до лікаря, варто запитати у фармацевтів, як довго вони тримають потрібну температуру. В ідеалі від купівлі вакцини до її введення повинно минути не більше 2 годин.

Прийти до сімейного лікаря з нормальною температурою тіла, пройти стандартний огляд і отримати щеплення. Про всяк випадок провести в кабінеті щеплень під наглядом пів години. Зазвичай похід в поліклініку триває до години.

Які можуть бути побічні ефекти

Ярослав Оштук розповідає, що після щеплення від грипу може бути підняття температури до 37,2-37,5 градусів. Воно легко переноситься пацієнтами і зазвичай минає за день. Також може бути почервоніння і легкий дискомфорт на місці ін’єкції. Ці реакції вважаються нормальними, але виникають рідко.

Чи безпечно ходити в поліклініку у час епідемії коронавірусу

Через поширення коронавірусу зараз не слід бувати у людних місцях. Через це не варто йти до центру первинної медичної допомоги і займати «живу» чергу. Натомість слід домовитись з сімейним лікарем телефоном про конкретний час прийому.

Також в медичному закладі потрібно перебувати в масці і дотримуватись дистанції. Не варто йти, якщо у вас симптоми респіраторного захворювання.

Кому потрібні щеплення від грипу

Загалом всім, але є категорії людей, які найбільш вразливі до грипу. Це діти до 5 років (вакцинацію можна робити з 6 місяців), літні люди, вагітні жінки, а також ті, хто працює з великою кількістю людей (вчителі, вихователі, медики тощо).

Leave a Comment