Волинь Новини

У Польщі згадали українців, які рятували поляків на Волині

У польському місті Торунь урочисто відкрили пропам’ятну дошку із прізвищами 300 громадян України, які рятували поляків під час так званої “Волинської трагедії”.

Про це повідомляє «ВолиньUA».

«Українці, які рятували поляків під час трагедії на Волині, назавжди залишаться взірцем гуманності», – написав президент Польщі Анджей Дуда у листі до учасників щорічної зустрічі кіл Radio Maryja і телеканалу Trwam «День подяки в Родині».

У суботу в Торуні вшанували таких осіб. У святій месі у костелі Богоматері Зірки Нової Євангелізації та св. Івана Павла ІІ у Торуні взяли участь, серед інших, голова партії Право і справедливість Ярослав Качинський, міністр національної оборони Маріуш Блащак, голова Інституту національної пам’яті Польщі Ярослав Шарек, парламентарії, представники урядової та самоврядної адміністрації, а також влада міста і віряни.

Потім у парку Національної пам’яті відбулися урочисті заходи вшанування громадян України, котрі рятували поляків під час т.зв. “Волинської трагедії”. Там відкрили пропам’ятну дошку із 300 прізвищами українців.

Президент Дуда у листі підкреслив, що у суботу в Торуні вшанували ближніх української національності, котрі «з героїчною мужністю, протистоячи тиску своїх націоналістичних співвітчизників та ризикуючи власним життям, допомагали полякам під час різанини на Волині».

Дуда додав, що багато з тих справедливих померло разом з тими, кого вони хотіли захистити від смерті.

«Своєю позицію вони показали, що християнська етика і міжлюдська солідарність є сильнішими, ніж терор, злочини та геноцид», – підкреслив польський президент.

За його словами, дуже важливо сьогодні плекати пам’ять про тих осіб, та їхню героїчну позицію.

Натомість голова Права і справедливості Ярослав Качинський наголосив, що «вшанування пам’яті тих, хто рятував своїх польських сусідів, – є обов’язком поляків».

«Ті, кого ми сьогодні вшановуємо, хто сьогодні тут, можна сказати, навіки вписаний, це саме ті, хто досягнув цього піку людяності. Зазвичай пересічні, прості люди у найважчій ситуації, серед жахливої різні, безпрецедентної жорстокості, віддавали своє життя, часто дуже болісно, аби рятувати сусідів, знайомих, а часто також і тих, кого не знали», – сказав Качинський.

У свою чергу, міністр національної оборони Польщі Маруш Блащак висловив думку, що «такий акт героїзму (українців – ред.) не був би можливим без європейської цивілізації, заснованої на християнських засадах».

Leave a Comment