Новини

Ватажок «ДНР» пригрозив атакою на позиції ЗСУ

Ватажок бойовиків так званої «ДНР» пригрозив обстріляти українські позиції, нібито облаштовані в порушення перемир’я. Україна у відповідь скликає Тристоронню контакту групу на переговорах по Донбасу у Мінську.

«Наказ» бойовикам на знищення опублікували на сайті так званого глави «ДНР», повідомляє Громадське.

Йдеться про інженерні споруди біля Горлівки (за 600 метрів від н.п. Шуми), які, як стверджують бойовики, зведені в порушення угоди про всеосяжний режим припинення вогню. Стріляти Пушилін пригрозив з 8 ранку 7 вересня.

Як зазначають Донецкие новости, Денис Пушилін заявив, що «офіційне повідомлення про дане рішення» буде направлено представниками «ДНР» Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, а координати місця проведення операції будуть повідомлені українській стороні.

«Закликаю українську сторону з 08:00 години 7 вересня 2020 року забезпечити відсутність особового складу в зазначеному районі. Нам не потрібні людські жертви. Нам не потрібен зрив перемир’я. Ми хочемо тільки дотримання досягнутих домовленостей», – стверджує Пушилін.

Він також закликав спеціальну моніторингову місію ОБСЄ «здійснити моніторинг даної операції в зазначений час».

Реакція України

На цю заяву вже відреагував міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, який заявив в ефірі телеканалу «Прямий», що представники так званих «ДНР» підтвердили ТКГ намір відкрити вогонь.

«Президент був проінформований про це, він надзвичайно занепокоєний цим. Ми одразу зробили крок у відповідь. Ми, Україна, скликаємо позачергове засідання Тристоронньої контактної групи буквально на завтра», – розповів він.

Міністр додав, що представниця голови ОБСЄ в ТКГ Хайді Грау цю пропозицію підтримала, а відповіді від Росії ще чекають.

«Я бачив документ, що вони (бойовики – ред.) прислали. Очевидно, що це відчайдушний пошук приводу, щоби порушити режим припинення вогню», – вважає глава МЗС.

Насамкінець Кулеба пояснив, що мета завтрашнього засідання ТКГ – запобігти обстрілу бойовиків, бо Україна зацікавлена у продовженні перемир’я.

«Ми ніколи не продемонструємо якусь м’якість, не підемо на неприйнятні поступки, але режим припинення вогню повинен діяти, тому що кінцевою нашою метою є деокупація наших територій. Але це, як то кажуть, кінцева зупинка, а початкова зупинка, на якій всі сідають, – це припинення вогню. Якщо ми не сіли на початковій зупинці, ми ніколи не доїдемо до кінцевої», – підсумував він.

Зазначимо, що бійці 503-го батальйону морської піхоти, які на вказаних позиціях перебувають, відреагували трохи менш дипломатично, ніш глава МЗС.

Яка ситуація на Донбасі зараз?

З 27 липня на Донбасі почав діяти новий режим припинення вогню. Зокрема ці домовленості забороняють відкривати будь-який вогонь без дозволу керівництва. У разі навмисного порушення режиму припинення вогню стосовно військовослужбовців Збройних Сил можуть застосовувати дисциплінарні стягнення.

Бойовики регулярно порушують новий режим «тиші»: відкривають вогонь та інженерно обладнують свої позиції. У штабі кажуть, що провокативні обстріли не загрожують життю військових, тому вогонь у відповідь не відкривають.

Головним досягненням цього перемир’я є те, що через обстріли бойовиків жоден український військовий не загинув і не дістав поранення. Проте декілька разів українські військові підірвалися на вибухових пристроях.

Leave a Comment