Волинь Новини

Луцьку владу просять повернути притулок для тварин

До 2012 року у Луцьку за адресою вул. Мамсурова, 9 функціонував притулок для тварин. Але згодом за тією ж адресою і на тій самій земельній ділянці (створили КП «Ласка». Однак підприємство не виконує функцій притулку.

Отож, до міської влади звернулися із проханням повернути притулок тварин місту. Відпвідну петицію 28 серпня зареєструвала Вероніка Федосова, – повідомляє видання Конкурент.

Як зазначила вона, тварини на вулиці гинуть від хвороб та під колесами автомобілів, страждають від живодерів, а також часто виявляють агресію до людей, намагаються наздоганяти велосипедистів та атакують власників з домашніми собаками на повідках.

Крім того, 22 липня під час дистанційної позачергової 88-ї сесії Луцької міської ради вирішили визнати безпритульних котів частиною екосистеми Луцької міської територіальної громади. Однак собаки, будучи природними конкурентами котів, часто нападають на них, що призводить до отримання різних за ступенем тяжкості ушкоджень у котів, а іноді і до їхньої смерті.

Згідно зі ст. 24 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», виловлені бродячі домашні тварини протягом п’яти днів з дня їх вилову утримуються на карантинних майданчиках служби або підприємства, що здійснює вилов, і можуть бути передані спеціалізованим організаціям за їх бажанням для передачі їх у спеціалізовані притулки.

Згідно з п.9 Наказу №439 Державного комітету ветеринарної медицини від 15.10.2010, «у притулку утримуються виловлені безпритульні тварини, тварини, вилучені у власників за рішенням суду, а також тварини, від яких власники відмовились у зв’язку з неможливістю їх утримання».

Відповідно до постанови КМУ від 25 червня 2020 р. № 517 Про внесення зміни до Порядку розпорядження майном, конфіскованим за рішенням суду і переданим органам державної виконавчої служби п. 7-1: Коти, собаки та інші домашні тварини безоплатно передаються притулкам для тварин або іншим установам для утримання тварин.

У той же час утриманням, лікуванням, стерилізацією бездоглядних тварин з Луцька, пошуком тимчасових прихистів-перетримок для них та пошуком нових постійних сімей займаються вже не тільки лучани, а й жителі навколишніх міст і сіл. І все – за власний кошт.

«Сучасне європейське місто не може мати на вулицях безпритульних тварин й ігнорувати запит громади на повернення місту притулку для тварин! У зв’язку з вищевикладеним, вимагаємо:
1. Повернути місту притулок для тварин.
2. На виконання Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», затвердити Положення про притулок для тварин, у якому чітко прописати всі необхідні вимоги щодо його роботи ( режим роботи, кількість одночасного перебування тварин і т.д.)», – йдеться у петиції.

Leave a Comment