Важливо Новини

Яким буде сезон грипу в умовах COVID-19

Пандемія коронавірусу не збирається зникати в найближчі кілька місяців, що означає, що ми будемо мати справу з COVID-19 поряд з іншими вірусами і бактеріями, які з’являються в прохолодніші місяці

То що відбуватиметься, коли нам доведеться мати справу з COVID-19 і грипом одночасно? Що ми можемо зробити, щоб підготуватися?

HuffPost поговорив про це з експертами, пише Українська правда.

Почнемо з хороших новин: в цілому захворюваність на грип може знизитися.

Які життєво важливі заходи для здоров’я ми приймаємо для запобігання COVID-19? Так, вони дійсно працюють – навіть попри коронавірус.

«Дані з країн, які зазвичай відчували б сезон грипу раніше (країни південної півкулі), демонструють рекордно низькі показники захворюваності на грип.

Все більше людей залишаються вдома, миють руки і носять маски. Так що цілком можливо, що показники захворюваності будуть нижчі, якщо ми продовжимо ці важливі заходи», – розповідає Кавіта Патель, практикуюча терапевтка з Вашингтона

В Україні спостерігають схожу тенденцію. Дані Центру громадського здоров’я показують, що завдяки карантину в цьому епідсезоні українці менше хворіли на грип та ГРВІ.

У цьому році не так багато людей можуть провакцинуватися від грипу, оскільки уникають походів до медичних закладів під час пандемії.

А це може поставити під загрозу певні групи.

В Україні також спостерігають зниження рівня вакцинації.

Проте в умовах пандемії COVID-19 з осені варто вакцинуватися від грипу.

Недавній звіт Центру з контролю і профілактики захворювань показав, що під час пандемії значно збільшилася кількість проблем з психічним здоров’ям.

Експерти прогнозують, що ця проблема не просто не зникне, а й може знову зрости.

Багато хто, ймовірно, плутатиме симптоми грипу і COVID-19

«Багато симптомів COVID-19 збігаються з симптомами грипу. Серед них лихоманка, озноб, ускладнене дихання, втома, нежить / закладеність носа, головний біль, м’язові болі і / або біль в горлі», – розповідає терапевтка Кара Пенсабене.

Але є одна важлива відмінність між грипом і багатьма випадками COVID-19, зазначає лікарка: «Один з ключових симптомів COVID-19 – це втрата смаку і запаху».

Влітку ми могли виходити на вулицю і триматися на відстані від інших.

Взимку це, очевидно, складніше. Менше заходів на свіжому повітрі, що може привести до того, що більше людей будуть скупчуватися в приміщенні, що потенційно може збільшити швидкість передачі, оскільки і COVID-19, і грип, як правило, більше поширюються всередині, коли люди знаходяться в більш тісному контакті .

«Грип та COVID-19 є інфекційними респіраторними захворюваннями, які передаються від людини до людини, між людьми, що знаходяться в тісному контакті один з одним (в межах 1,5 м), і в основному повітряно-крапельним шляхом», – каже Пенсабене.

Багато людей вже втомилися від карантинних заходів.

Але якщо ми не носитимемо маски, не практикуватимемо соціальне дистанціювання, не митимемо руки або не робитимемо щеплення від грипу, то втрапимо в халепу.

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко вже анонсував розгортання додаткових лікарень для хворих на COVID-19.

Ось як захистити себе під час сезону грипу в цьому році

Експерти радять насамперед зробити щеплення від грипу.

Отримання вакцини – це не тільки захист від хвороб; це також захищає інших людей, які більш сприйнятливі, і тих, хто не може отримати вакцину через медичні протипоказання.

Пенсабене також наголошує на важливості розуміння особистого ризику, коли мова йде про обидва захворювання:

«Ми знаємо, що будь-який з цих респіраторних вірусів може бути небезпечний для людей з груп високого ризику, а їхнє поєднання може бути фатальним».

За її словами, незалежно від того, чи належите ви до категорії високого ризику, кожен повинен зробити кроки, щоб захистити себе і інших від зараження або розповсюдження COVID-19.

І також не забувайте дотримуватися дистанції, носити маску правильно та часто мити руки.

Leave a Comment