Волинь Новини

«Шторм затягнувся», – волинські медики про коронавірус. ВІДЕО

ро те, якою наразі є ситуація з захворюваністю на COVID-19, чи можлива друга хвиля епідемії та чи готові до цього волинські медики, в ефірі програми телеканалу «Аверс» говорили з директором КП «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги Ігорем Гнетньовим і лікарем загальної практики сімейної медицини Ростиславом Дудіком, повідомляє ІА «Волинські новини».

«За останній час ми бачимо, що кількість хворих значно збільшується. Також є багато пацієнтів із виявами застудних захворювань, які не ідентифіковані. Якби провести детальне обстеження всіх пацієнтів, можливо, захворюваність була б вищою. Також підтверджених хворих на COVID-19 побільшало через те, що почали застосовувати додаткові методи обстеження», – пояснює Ростислав Дудік.

Ростислав Дудік.
Ростислав Дудік.

Медик додав, що люди й самі роблять ІФА-тести, у багатьох уже є антитіла до COVID-19, тобто вони перехворіли безсимптомно.

«Дослідження свідчать, що імунітет після COVID-19 виробляється. Але якщо людина перехворіла безсимптомно або в легкій формі, то цей імунітет у неї може бути нестійким, – каже Ігор Гнетньов. – Крім того, це вірус, що здатен мутувати. І ці мутації можуть призвести до того, що антитіла, вироблені організмом до попереднього його варіанта, можуть виявитися вже недієвими».

«Якби провести детальне обстеження всіх пацієнтів, можливо, захворюваність була б вищою».

Ростислав Дудік наголосив, що від щеплень проти грипу наразі відмовлятися не варто, адже йде осінь – період, коли наш імунітет дещо ослаблюється, й окрім коронавірусу, нас можуть вразити інші не менш серйозні захворювання, зокрема й грип.

«Вакцинування не дає гарантії, що ви зовсім не захворієте, – каже він. – Але перенесете недугу в легшій формі».

«Можна говорити не про хвилі епідемії, а про те, що шторм затягнувся, – вважає Ігор Гнетньов. – Зараз маємо збільшений реєстр захворювання, хвороба не відступає, тому я назвав би це затяжним перебігом. Не варто забувати про масковий режим та інші заходи безпеки. Звісно, це не стовідсоткова гарантія безпеки, але ризик захворіти значно зменшується».

Також медики вкотре закликали волинян не панікувати, коли відчули симптоми, характерні для COVID-19, а передусім звернутися до лікаря та не вдаватися до самолікування.

Якщо є потреба в госпіталізації, то «швидку» до пацієнта має право викликати сімейний лікар.

До слова, якщо є потреба в госпіталізації, то «швидку» до пацієнта має право викликати сімейний лікар. Зі слів Ігоря Гнетньова, це навіть ліпше, адже диспетчеру буде легше спілкуватися з професіоналом щодо симптомів, та й імовірність хибного виклику зводиться до нуля.

Ігор Гнетньов.
Ігор Гнетньов.

Консультувати пацієнтів телефоном лікарі вже навчилися. Але, зізнаються, дуже важко, не бачачи людини, її результатів аналізів встановити правильний діагноз.

«Лікар несе відповідальність за те, що порекомендував. І ухвалити рішення дуже складно, – каже Ігор Гнетньов. – Колеги дуже нервували. У нас в центрі реабілітації є психолог, і всі наші медики працювали з ним, тому що емоційне напруження було досить високим».

«У нас в центрі реабілітації є психолог, і всі наші медики працювали з ним, тому що емоційне напруження було досить високим»

Він також запевнив, що до протистояння пандемії, її другій хвилі Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги готовий.

«Ми забезпечені фінансово, налагодили поставки медикаментів, засобів захисту і матеріалів, – каже Ігор Гнетньов. – Постійно проводимо тестування наших працівників. І розуміючи, що з цим нам доведеться жити, готуємо певні засоби й у закладі: дистанційний термометр для вимірювання температури на входах, щоб у доступних місцях були диспенсери з дезінфікаторами, контролюємо, щоб усі були в засобах захисту. Усередині закладу робимо розмежування між амбулаторіями для того, щоб у разі потреби якесь крило ізолювати. Це така ситуація, як і в житті: хочеш миру – готуйся до війни».

 

Leave a Comment