Новини

Масові звільнення і безробіття: нова хвиля COVID-19 боляче вдарить по економіці – експерт

Україні слід готуватися до великих втрат і нових скорочень робочих місць, каже Дар’я Михайлишина. Нова хвиля коронавірусу може завдати значної шкоди світовій економіці, заявила економіст Центру економічної стратегії Дар’я Михайлишина.

За її словами, незважаючи на статистику Державної служби зайнятості про те, що на даний час ситуація на ринку праці дещо поліпшується, проте Україні слід готуватися до ще більших втрат і нових скорочень робочих місць, повідомляє Канал 24.

Експерт звернула увагу на те, що якщо під час першої хвилі 17% від робочої сили перебували в стані прихованого безробіття, то в разі другої – ця цифра буде значно вище. “Якщо раніше вони могли виплачувати зарплати співробітникам, навіть якщо у них не було запасу міцності, і якщо буде друга хвиля коронавірусу, вони будуть змушені звільнити цих працівників. І якщо будуть введені нові обмеження, то слід очікувати нового зростання рівня безробіття”, – зазначає Михайлишина. Щоб подолати негативні тенденції на ринку праці, держава повинна стимулювати бізнес. Тобто скоротити податкове навантаження, кількість перевірок і зробити кредитні ресурси більш доступними. Головне – підтримувати саме українського виробника і сприяти розширенню ринків збуту, додала вона.

Leave a Comment