Новини

ЄС не збирається перетворювати Білорусь на другу Україну, – глава європейської дипломатії

У плани ЄС не входить сприяння прозахідному вектору зовнішньої політики Білорусі

Євросоюз не має наміру перетворювати Білорусь «на другу Україну». Про це заявив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель в інтерв’ю газеті El Pais.

«Випадок Білорусі непорівнянний з Україною. Між європейським прагненням і зв’язком з Росією виникло протиріччя, протестуючі несли європейські прапори», – сказав Боррель.

За його словами, тоді протест мав «геополітичний вимір», наразі ж білоруси «не сперечаються, мама або тато» – вони просто вимагають режиму цивільних свобод і прав.

«І ЄС теж не збирається перетворювати Білорусь на другу Україну. Ми повинні просувати політичну реформу, але не виступати в ролі фактора, що спотворює, як нас можуть сприймати з російської сторони. Ця напруженість між Європою і Росією закінчилася перестрілкою, насильством і розпадом української території, який триває досі. Сьогоднішня проблема для білорусів не в виборі між Росією і Європою, а в досягненні свободи і демократії, які є основними цінностями Європейського Союзу і які ми будемо тому підтримувати», – заявив дипломат.

Leave a Comment