Новини

З початку карантину в Україні суттєво збільшилося безробіття

З початку дії карантину статус безробітного отримали 431,8 тис. українців, що на 67% більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Про це повідомила пресслужба Державної служби зайнятості, пише УНІАН.

«Безробітними стали сотні тисяч громадян: як представники інтелектуальної праці, так і простих професій. З початку дії карантину (з 12 березня по 20 серпня) статус безробітного отримали 431,8 тис. осіб, що на 67% більше, ніж за аналогічний період минулого року», – йдеться в повідомленні.

У пресслужбі відзначили, що зараз відновлюється робота підприємств і організацій по всій країні. Як наслідок – поступово зменшується кількість зареєстрованих безробітних і зростає кількість поданих у службу зайнятості вакансій.

Так, у квітні статус безробітного отримали 149 тис. осіб, в травні їх кількість становила 97 тис. осіб, в червні – 75 тис., в липні – 68 тис.

Під час дії карантину фахівці центрів зайнятості не припиняли підбирати для безробітних відповідні вакансії, а для роботодавців – кваліфікований персонал. Так, за п’ять місяців карантину роботу вдалося знайти для 245 тис. громадян, з них 168 тис. безробітних.

Згідно з повідомленням, в липні роботодавці подали центрам зайнятості 61 тис. вакансій, що на 5% більше, ніж в червні, і на 18 тис., або на 40% більше, ніж у квітні поточного року.

За станом на середину серпня на одне робоче місце претендували 9 безробітних. Це означає, що роботодавці, які хочуть збільшити штат, можуть знайти собі співробітників, скориставшись послугами центрів зайнятості.

За станом на 20 серпня статус безробітного мають майже 488 тис. Українців (проти 276 тис. на цю ж дату минулого року), допомогу з безробіття отримують 411 тис. громадян.

Національний банк України прогнозував пік рівня безробіття в країні у другому кварталі – до 11,5%, після чого в другому півріччі цей показник піде на спад і в цілому за підсумками року буде вище торішнього, але нижче 10%. Згідно з оновленим макроекономічним прогнозом уряду на найближчі три роки, рівень безробіття населення у віці від 15 до 70 років прогнозується на рівні 9,2% у 2021 році, 8,5% у 2022-му і 8% у 2023-му. Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства за підсумками року прогнозувало зростання безробіття в Україні до 9,4%.

Leave a Comment