Новини

Борги за комуналку. В українців можуть забирати посвідчення водія й частину зарплати: пеня зросте у 10 разів (ЗАКОНОПРОЄКТ)

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №3613, де пропонують збільшити розмір пені за борги з комунальних послуг від 20% до 50% (на сьогодні розмір пені становить 4%). Документ опублікований на сайті парламенту. Крім того, згідно із законопроєктом, за борги із ЖКП можуть відібрати водійське посвідчення, пишуть 112.ua

За рішенням виконавця, у громадян у рахунок виплати боргу можуть забрати частину зарплати. Якщо ж парламент прийме цей законопроєкт, а президент його підпише, то забирати дохід стане можливим і за борги з надання послуг ЖКГ, а саме – 50% від зарплати.

Звернення стягнення на заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника, якщо є непогашена заборгованість, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці зі сплати аліментів та перевищення встановленої Кабінетом Міністрів України загальної суми заборгованості з житлово-комунальних послуг, – йдеться в законопроєкті.

На додаток, за борги з ЖКГ люди змушені будуть виплачувати штрафи:

  •  якщо боргу понад рік – штраф у розмірі 20%;
  •  якщо боргу понад два роки – штраф становитиме 30%;
  •  якщо борг не виплачувався три роки та більше – штраф 50%.

Нові штрафи можуть набрати чинності уже 1 жовтня, якщо депутати підтримають цей законопроєкт. Ініціаторами стали депутати фракції “Слуга народу” Михайло Лаба, Ігор Кривошеєв та Анатолій Костюх.

Матеріали 112.ua 

Leave a Comment