Новини

Чому українцям далеко до колективного імунітету від COVID-19. Пояснює лікар

В Україні вже майже тиждень кількість хворих на COVID-19 за добу перевищує тисячу осіб. Про те, чому багато людей не вірять в існування коронавірусу, стійкість імунітету та коли чекати на вакцину від коронавірусу, в ефірі Українського радіо розповів лікар-інфекціоніст Федір Лапій.

“Кількість хворих зростатиме й надалі, оскільки попереду осінь, але це не означає, що є привід для паніки”, — зазначив лікар та наголосив, що потрібно і надалі дотримуватися правил: тримати дистанцію, носити маску в людних місцях і частіше мити руки.

Утім, інфекціоніст наголосив, що друга хвиля COVID-19 може мати більш трагічні наслідки. Він пояснив, що попри те, що під час першої хвилі система охорони здоров’я багатьох країн не була готова, були певні перестраховки: призупинення транспортного сполучення, навчального процесу, населення було налякане. Натомість зараз, за словами лікаря, люди втрачають віру в те, що COVID-19 існує, оскільки багатьох ця інфекція не торкнулася з усіма трагічними наслідками.

“Відтак люди починають нехтувати правилами, яких дотримувалися навесні 2020 року. Більшість населення України ще не стикнулася з вірусом, тому до так званого колективного імунітету нам ще дуже далеко. Крім того, попереду осінньо-зимовий період, який дасться взнаки. Навряд чи будуть зачинятися великі розважальні центри, оскільки економіка вимагає, аби вони працювали”, — додав Лапій.

Лікар-інфекціоніст також розповів, що наразі немає наукових підстав говорити про короткочасний імунітет.

“Вірус мутує, але ці мутації не настільки значні, аби говорити про втрату імунітету. Справді, наявність антитіл знижується з часом, але це не означає, що вакцина буде неефективна. Розробка вакцини дозволить нам сформувати без втрат життів колективний імунітет. Вакцина, за оптимістичними прогнозами, з’явиться наприкінці 2020 року, а за реальними – у 2021 році”, — додав він.

Leave a Comment