Новини

Білоруський опозиціонер Цепкало вирішив “пересидіти” протести в Києві

Незареєстрований кандидат у президенти Білорусі Валерій Цепкало виїхав з країни наприкінці липня спочатку в Росію, потім в Україну.

З Києва політик оголосив про створення “Фронту національного порятунку Білорусі” – громадянської платформи, яка вимагає визнати Світлану Тихановську президентом Білорусі та розірвати відносини з Лукашенком. Його дружина, Вероніка Цепкало працювала в штабі Тихановської і в день голосування теж поїхала з країни, пише “Суспільне“.

“Зараз я не можу перебувати в Білорусі, тому я спочатку виїхав РФ, а зараз перебуваю в Україні. Їздив до Польщі та знову повернувся в Україну, скоро буде досить великий тур по різних європейських країнах. Мета цих поїздок, перш за все, – консолідація білоруської спільноти, діаспори. Вона налаштована однозначно негативно до Лукашенка і тих методів, які він застосовував, щоб фальсифікувати вибори і незаконно утримати владу в Білорусі”, – зазначив Цепкало.

Валерій Цепкало, фото " Суспільне"

На думку опозиціонера, “майдан” влаштовує сам Лукашенко.

“Це він застосовує силу, всі методи для того, щоб налякати народ, дає команду на побиття людей. Через нього загинули люди. Але тут вже все залежатиме від того, як люди будуть реагувати. На даний момент всі демонстрації, які проходять в Білорусі з боку опозиції і демонстрантів є абсолютно мирними”, – заявив він.

При цьому Цепкало додав, що привітання Путіним Лукашенка було, як “холодний душ”.

“Все таки, білоруський народ розраховував на те, що Росія хоча б виявиться нейтральною в даній ситуації”, – сказав політик.

Цепкало з 1994 року працював у передвиборному штабі Лукашенка, пізніше був призначений заступником міністра закордонних справ, послом Білорусі в США, був представником президента в парламенті.

Leave a Comment