Волинь Новини

Як карантин вплинув на безробіття на Волині

Станом на 6 серпня, на обліку в обласному Центрі зайнятості перебуває 15 тисяч 580 осіб.

На початок карантину, у березні в обласному центрі зайнятості перебувало 9 тисяч 100 безробітних волинян. Про це розповів Суспільному керівник Волинського центру зайнятості Роман Романюк.

У порівнянні з минулим роком цього періоду кількість безробітних на Волині зросла майже на 90 відсотків. Директор обласного центру зайнятості Роман Романюк каже: майже 3 тисячі волинян втратили роботу ще до карантину. Це – люди, які протягом останніх шести місяців не працювали.

“В період карантину з 12 березня по сьогоднішній день до обласного центру зайнятості звернулося 10 тисяч 800 осіб”, – каже Роман Романюк.

Карантин — не підстава, аби звільняти працівників, каже юристка Наталія Смолярчук. Під час карантину у Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області часто спостерігали таку картину, що роботодавці просили своїх працівників звільнитися за власним бажанням.

“Трудовий кодекс передбачає звільнення працівника за власним бажанням. Якщо ж такого бажання немає, то ніякий роботодавець не може Вас, працівника, змусити звільнитися”, – каже Наталія Смолярчук.

Наталія Смолярчук каже: звільнення за згодою сторін — найпоширеніша підстава, яка була під час карантину. Продовжує: у разі, якщо звільнення відбулося не з ініціативи працівника, роботодавець зобов’язаний повідомити його про наступне вивільнення не менше як за 2 місяці. Працівникові гарантуються виплати при звільненні за скороченням штату чи зміні в організації праці.

Як вплинув карантин на кількість безробітних на Волині

Лучанин Сергій Біляновський пропрацював водієм маршрутки на автотранспортному підприємстві “АТП 10701” більше 13 років. За день до запровадження карантину втратив роботу.

“Перед початком карантину фірма 10701 перестала існувати. Звільнили нас за згодою сторін. В понеділок я отримав трудову, а у вівторок почався карантин”, – розповідає чоловік.

Як вплинув карантин на кількість безробітних на Волині

Директор приватної фірми “Луцьке автотранспортне підприємство 10701” Сергій Дьомін розповів, що до карантину його підприємство не дожило. Перевізник пішов з міських та приміських перевезень. На сьогодні на підприємстві залишилось 2 водіїв, які не працюють, але ще є на підприємстві, – розповів чоловік.

Станом на сьогодні в базі обласного центру зайнятості є 2 тисячі вакансій, до карантину було 4 тисячі. Як розповів його директор Роман Романюк, роботодавці зменшили потребу в працівниках, переорієнтували свій бізнес, тому зменшилась кількість вакантних посад. Серед найзатребуваніших професій, за словами Романа Романюка, офіціанти, бармени, фахівці, які працюють дистанційно в ІТ-сфері та водії.

Leave a Comment