Новини

В Україні подорожчав газ для населення на 60%: у чому ризики й чи варто купувати заздалегідь

Новий тариф “Нафтогазу” в умовах ринку на серпень виявився дорожчим за липневий на 9%, а за “оптовим” тарифом “Річний” доведеться платити більше на 59%. Втім це може виявитись вигідніше, якщо ціни під час опалювального сезону стрибнуть угору. Водночас експерти застерігають – державна компанія може користуватись своїм майже монопольним становищем, а тому радять українцям перед укладанням тривалої угоди дізнатись, що пропонують інші. Повідомляє OBOZREVATEL

Газопостачальна компанія “Нафтогаз” оголосила два тарифи:

  • “Місячний”, ціна на серпень – 3,24 грн за кубометр;
  • “Річний” на 12 місяців – 4,73 грн за кубометр.

Це дорожче, ніж було в липні. Тоді оптова ціна становила 2,29 грн за куб, а з урахуванням націнки “Нафтогазу” і ПДВ (але без вартості доставки й торговельної націнки постачальників) – 2,97 грн/куб.

Тобто тариф на серпень зріс приблизно на 9%, а за тарифом “Річний” доведеться платити більше одразу на 59% (ніж у липні).

Ціна в тарифі “Місячний” буде змінюватися щомісяця відповідно до ринкових умов. Також споживачі отримуватимуть знижку 1%, якщо заплатять за газ до 15 числа поточного місяця.

Тариф “Річний” передбачає оплату на рік уперед. Як розраховуватиметься сума та скільки саме доведеться заплатити, “Нафтогаз” поки що не повідомив – під’єднання буде доступне в особистому кабінеті клієнта після 15 серпня.

Який із тарифів вигідніший

Зараз ціни в Україні на своєму мінімумі, але до осені буде подорожчання. Справа в тому, що вже зараз тенденція на світових ринках розвернулася. Якщо раніше газ дешевшав, то зараз навпаки – дорожчає.

“Ринок і маленька ціна – поняття несумісні. Зараз ціна 2,7-4,1 тисячі гривень за тисячу кубометрів, а взимку вона може бути 10 тисяч. Це ринок”, – сказав директор компанії-постачальника природного газу ЄГАЗ Артем Компан.

“Складно називати конкретні цифри, але нині очікувані ціни восени є в межах 4-5 тисяч гривень із ПДВ за тисячу кубометрів. Коливання ціни залежать від безлічі факторів. Це збереження і можливе посилення карантинних заходів, а значить зменшення попиту з боку непобутових споживачів”, – додав представник Української енергетичної біржі Артем Щербак.

Тут варто зазначити, що в умовах ринку газу “Нафтогаз” буде не єдиним постачальником. Крім нього щонайменше є ще два великих гравці – компанія “Ясно” (входить до бізнесу Ріната Ахметова) та “Регіональна газова компанія” Дмитра Фірташа. Очікується, що на ринок вийдуть і інші компанії.

Leave a Comment