Новини

Як змінити свою виборчу адресу на місцевих виборах – пояснює експертка

25 жовтня в Україні заплановані місцеві вибори, а з 1 липня 2020 року українці отримали можливість змінювати виборчу адресу, в тому числі й онлайн. Таку змогу громадяни України отримали завдяки новому Виборчому кодексу, який набув чинності з 1 січня 2020 року. Як саме працює ця процедура і що потрібно для зміни виборчої адреси Українському радіо розповіла виконавча директорка громадської організації “Громадський холдинг “Група впливу” Тетяна Дурнєва.

“Наголошу, що зараз йдеться саме про зміну виборчої адреси: на парламентських виборах люди часто змінюють місце голосування. На загальнодержавних виборах людина, незалежно від того, де вона знаходиться, може обрати собі виборчу дільницю, якщо вона у відрядженні, на лікарняному, у відпустці. В день голосування вона може на своїй виборчій дільниці отримати бюлетень, якщо пройде процедуру тимчасової зміни місця голосування. Ця зміна діє лише на період одних конкретних виборів і не застосовується на місцевих виборах. На місцевих виборах важлива приналежність людини до тієї територіальної громади, де вона обирає органи місцевого самоврядування та місцевих голів. Тому зараз йдеться про постійну виборчу адресу, яка визначає, де людина вноситься в список виборців автоматично”, – розповіла Тетяна Дурнєва.

Експертка нагадала, що раніше адреса голосування визначалась виключно за зареєстрованим місцем проживання, тобто прописки: “На місцевих виборах внутрішньо переміщені особи (ВПО), маючи прописку на тимчасово окупованій території, не могли змінити місце проживання, відповідно – не належали до територіальної громади на підконтрольній території, не могли голосувати. Так само вони не могли голосувати на парламентських виборах в мажоритарних округах”.

Дурнєва нагадала, що офіційно як ВПО в Україні зареєстровано 1 400 000 осіб. За її словами, близько 3,5 мільйона людей проживають не за місцем реєстрації, а більше мільйона людей взагалі не мають зареєстрованого місця проживання.

Тетяна Дурнєва пояснила, що людині, яка хоче змінити адресу, треба перевірити, чи вона взагалі включена в державний реєстр виборців на сайті drv.gov.ua.

“Якщо необхідно змінити інформацію, в тому ж кабінету виборця треба натиснути “заяви, запити, звернення” і тоді система попросить вас ідентифікуватися за допомогою електронного підпису, mobile id, або електронного ключа. Якщо ви є клієнтом “ПриватБанку”, то дуже швидко зробити ЕЦП через Приват24”, – пояснила експертка.

Для зміни виборчої адреси не потрібно доводити свою приналежність до територіальної громади і подавати документи: “16 липня ВРУ прийняла зміни до виборчого кодексу України, на підставі чого 24 липня була прийнята постанова ЦВК, яке регулює, що для звернення про зміну виборчої адреси не потрібно доводити і додавати документи, наприклад, договір оренди житла. Людина за заявним принципом повідомляє про свою адресу житла і на підставі цієї заяви змінюється її виборча адреса. Проте існує обмеження: протягом року не можна буде змінювати виборчу адресу знову”.

“Якщо ж вас немає в реєстрі виборців, це теж можна виправити онлайн: треба подати заяву про включення до реєстру виборців, це займає 3 хвилини. Так само, якщо людина не має місця реєстрації, вона може звернутися в реєстр, де проживає фактично, і подати заяву про визначення виборчої адреси”, – підсумувала Тетяна Дурнєва.

Leave a Comment