Новини

Справу проти Порошенка «за створення ПЦУ» закрили

В.о. директора Державного бюро розслідувань Олександр Соколов повідомив, що справу щодо скасування реєстрації Української православної церкви Київського патріархату закрили.

Як повідомила пресслужба ДБР, він сказав про це на брифінгу 30 липня, пише Радіо.Свобода.

Як заявив очільник ДБР, кримінальне провадження, на яке у своїх публічних заявах посилався колишній президент України, насправді стосувалося не томосу, а скасування реєстрації Української православної церкви Київського патріархату. Воно було зареєстроване на підставі рішення суду ще за керівництва Романа Труби і наразі закрито, йдеться в повідомленні.

Соколов наголосив, що в рамках досудових розслідувань ДБР не оспорювало і не перевіряло питання про отримання Україною томосу про автокефалію.

«Вказане провадження було відкрито за заявою вірян цієї громади і порушувало питання, що вони позбавлені можливості вільного користування храмами цієї громади. Після проведення досудового розслідування, оцінки всіх можливих фактів й проведення всіх необхідних розшукових дій ця справа наразі закрита. Слідчими не встановлено ознак кримінального правопорушення, яке підпадає під статтю 161 КК України, а саме порушення рівноправності громадян залежно від їх релігійних переконань», – сказав Соколов.

За його словами, скасування реєстрації Української православної церкви Київського патріархату повинно розглядатися у рамках адміністративного або цивільного судочинства. Керівник бюро також застеріг від політизації роботи ДБР і спекуляцій на релігійні теми.

«ДБР діє виключно в межах чинного законодавства і не втручається у питання релігії. З цього приводу нами проведені консультації з представниками різних релігійних громад, до яких доведено позизіцю Державного бюро розслідувань», – додав Соколов.

Нагадаємо, 18 червня лідер «Європейської солідарності», експрезидент України Петро Порошенко заявив, що проти нього порушили кримінальне провадження через створення Православної церкви в Україні.

Leave a Comment