Волинь Новини

«Якщо крики жінки чути на весь поверх, ми робимо знеболення», – заввідділенням луцького пологового

У Луцькому пологовому будинку почали застосовувати епідуральну анестезію (метод знеболення) при природних пологах лише 8 місяців тому. При цьому у закладі вважають, що анестезію не можна робити лише за бажанням жінки, потрібні медичні покази.

Про це Конкуренту розповів завідуючий відділенням анестезіології луцького пологового будинку Михайло Боднар.

“Знеболення не проводилося через небажання співпрацювати акушер-гінекологів з лікарями-анестезіологами. Раніше був абсолютний спротив акушер-гінекологів до даного виду знеболення, але зараз відбувається перебудова сприйняття даного методу”, – каже медик.

З його слів, для цього виду знеболення потрібні медичні покази – жінка не може просто попросити його, хоча таке право є у пацієнток пологових відділень багатьох лікарень у світі, в тому числі в Україні.

«Так, у нас ніби демократична країна і жінка мала б сама обирати. Але ми вважаємо, що для того, аби зробити епідуральну аналгезію, все ж потрібні покази і консультація лікаря, який приймає пологи. І, звичайно, анестезіолога», – запевняє Михайло Боднар.

«Пологи без болю, звичайно, набагато легші, ніж з больовими відчуттями. Але якщо з жінкою правильно поговорити і вона психологічно готова до звичайних пологів, то навіщо їй знеболення?

Епідуральну аналгезію ми робимо тоді, коли у породіллі надмірно болючі перейми і її крики чути на весь поверх, дискоординація пологової діяльності, гіпертензивні розлади, захворювання з боку органів дихання, сечовидільної системи і так далі…

Ми не хочемо, щоб це було як належне: я зайшла у пологовий будинок  і знаю, що буду народжувати з епідуральною аналгезією, перед тим не поговоривши з лікарем», – додає він.

При цьому, зі слів анестезіолога, ризик ускладнень від епідуральної анестезії малий: «Якщо вона зроблена правильно, дійсно не повинна мати ніяких ускладнень. Якщо виконана фахівцем, який розуміє і знає, що він робить, то він попереджає ускладнення».

Leave a Comment