Волинь Новини

У Луцькому зоопарку обурені дикунською поведінкою деяких відвідувачів

У Луцькому зоопарку штрафуватимуть у розмірі 510 гривень за знищення та пошкодження будь-яких об’єктів озеленення території. 

Про це повідомляє Волинь24 з посиланням на офіційну сторінку зоопарку у фейсбук.

В адміністрації також повідомили, що будуть пуюлічно висвітлювати інформацію про подібні факти на їхній офіційній сторінці, вказуючи ім’я та прізвище порушників й оприлюднюватимуть їхні фото.

Таким чином намагатимуться унеможливити прояви дикунської поведінки відвідувачів у майбутньому.

“Озеленення на території зоопарку має слугувати для задоволення естетичних потреб усіх відвідувачів, а не знищуватися окремими особами, які не знають правил поведінки у громадських місцях”, – наголошують у КП “Луцький зоопарк”.

На изображении может находиться: растение и на улице

В адміністрації зазначають, що знищення та пошкодження об’єктів озеленення на території зоопарку – не поодинокі випадки, а системне явище.

“У відповідь на зауваження – хамство, причому з неадекватними уточненнями типу «я за це гроші заплатив, купуючи квиток», «ой що станеться, що кілька квіток зірвала», «наступного року краще цвістиме» і т.п.

На изображении может находиться: растение, цветок, на улице и природа

У нас над озелененням території працює лише дві людини. І щоб місце найкомфортнішого відпочинку на природі мало такий чудовий вигляд щодня для понад сотні тисяч відвідувачів на рік у будь-яку пору року, важко трудяться цілими днями.

На придбання розсади, яка використовується для сезонного озеленення, теж ідуть чималі кошти. І все це – задля того, щоб у нас усі відпочивали і головою, і душею, щоб очі розбігалися від краси, а пам’ять ще довго-довго нагадувала про приємно проведений час. Але – ні…”, – консататують про порушення.

Для прикладу працівники зоопарку розповіли кілька нещодавніх випадків:

“Йде багатодітна родина, а в мами в руках – пучок лаванди, видертої у нас. На зауваження працівника зоопарку, що рослини рвати заборонено, глава сімейства відповідає, що «такого ніде не пише».

Коли ж їх усіх підводять до заборонних табличок (а вони на території розміщені вже давно) і просять заплатити за завдану шкоду, знову батько, подаючи «гарний» приклад поведінки у громадському місці та дотримання вимог своїм дітям, розвертається і йде зі словами, що «ніхто й нічого платити не буде». Звичайно ж, легше вкрасти, особливо з огляду на ціну саджанців лаванди та їхню нинішню популярність.

Ще один приклад: юнак, який просто зірвав у нас рослин на цілий букет, заявляє, що за це він вже заплатив – коли купував квиток на вхід.
Коли зауваження робиш мамам-татам чиї малолітні діти деруть квіти, то взагалі наражаєшся на «торнадо» й обвинувачення у ненависті до малят, бо ж «то дитина, і нічого не трапиться, як воно одну квіточку зірве!»

А ще часто підтверджується приказка, що старе гірше малого. Бо коли дитя рве рослину – то проблема світосприйняття та виховання його батьків. А коли пенсіонерка, яка купила пільговий квиток, намагається поцупити у сумці саджанці квітів, то руки опускаються…”, – розповідають про неприємні відвідування.

Попри неприємності, працівики Луцького зоопарку дякують усім, хто поважає їхню працю, дотримується правил поведінки у зоопарку, береже та любить кожну тваринку і рослинку.

“Усі інші – знайте, що ми вдаємося до радикальних дій, аби захистити те, що нам дороге. І тому, купуючи квиток на вхід, шануйтеся, аби не стати антигероєм наступних повідомлень”, – застерігають недобросовісних відвідувачів.

Leave a Comment