Волинь Новини

У Луцьку коти стали повноцінною частиною екосистеми міста

Рішення “Про заходи захисту котів від жорстокого поводження на території Луцької міської територіальної громади” ухвалили сьогодні під час позачергової дистанційної сесії міської ради.

Про це інформує пресслужба Луцької міськради, – передає Волинь24.

До Луцькради громадськими зоозахисними організаціями була направлена петиція про визнання котів частиною екосистеми міста. Ухвалення такого рішення, має на меті хоча б частково захистити безпритульних тварин від жорстокого поводження, забезпечити їм безперешкодний доступ до горищ та підвалів, у яких ті можуть перебути холоди, а також виконувати природну дератизацію – скорочення популяції шкідливих та небезпечних гризунів.

Безпритульні коти є одним із незмінних атрибутів міського життя. Холод, голод та людська жорстокість – одвічні супутники чотирилапих, які опиняються на вулиці. У багатьох європейських країнах практика визнання котів частиною екосистеми міста стала оптимальним рішенням проблеми захисту котів від жорстокого поводження та складних умов виживання у міському середовищі. Нині офіційно частиною міської екосистеми котів визнали у Львові, Дніпрі, Одесі, Рівному, Запоріжжі, Києві та в інших містах України.

Рішення передбачає визнати безпритульних котів частиною екосистеми Луцької міської територіальної громади, як таких, що виконують природну функцію дератизації, з огляду на потенційну загрозу для людей від щурів – розповсюджувачів інфекцій.

Заборонено вилов безпритульних котів на території Луцької міської територіальної громади, за винятком:

– Необхідності вжиття заходів регулювання чисельності безпритульних котів шляхом біостерилізації, здійснення вакцинації та/або з метою перевлаштування їх до нових власників із залученням представників громадських об’єднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження.

– Обставин, що створюють загрозу життю, здоров’ю та безпеці людей з метою карантинування для підтвердження чи спростування антропозооносних захворювань, яке надає ветеринарний лікар відповідною письмовою довідкою встановленої форми.

Комунальному підприємству «Ласка»:

– проводити роботи з вилову безпритульних (загублених, покинутих, залишених без опіки і бродячих) котів з метою повернення їх власникам; регулювання їх чисельності відповідно до вимог чинного законодавства.

– заборонити використовувати методи вилову, технічні пристрої і препарати, що травмують котів або небезпечні для їх життя і здоров’я.

Буде запроваджено систему взаємодії з громадськими об’єднаннями, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження, для ефективного контролю стану і чисельності популяції безпритульних котів.

Проводити роз’яснювальну роботу щодо інформування громадян про відповідні положення Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження».

Відповідальним особам керуючих компаній усіх форм власності, уповноважених забезпечувати дотримання норм експлуатації підвальних, комірних приміщень і горищ, рекомендовано запобігати ненавмисній і навмисній ізоляції там котів (закриванню чи замуровуванню у цих приміщеннях, що унеможливлює вільний вихід тварини з місця перебування та позбавляє її опіки представників громадських об’єднань, статутною метою яких є захист тварин від жорстокого поводження), що може загрожувати їм загибеллю; не створювати навмисних перешкод для виконання котами функції природної дератизації та створити їм відповідні умови в зимовий період з метою захисту від переохолодження та обмороження; звертатись до комунального підприємства «Ласка» за сприянням у здійсненні біостерилізації безпритульних котів, які знаходяться на їх території.

Leave a Comment