Волинь Новини

Затримали авто з 85 мішками цінних водоростей зі Світязю

У Шацькому районі відкрили провадження через те, що зупинили вантажний бус, у якому виявили 85 мішків унікальних водоростей – кладофори.

Про це йдеться в ухвалі Шацького районного суду від 15 липня, – пише ВолиньPost.

Інформують, що пізно увечері 2 липня у Любомлі на вулиці Володимирській поліція зупинила вантажний автомобіль «Mercedes-Benz Sprinter», у фургоні якого виявили 85 мішків з водоростями, які були ще вологими.

Правоохоронці розцінюють цей факт як знищення об’єктів природно-заповідного фонду Шацького національного природного парку загальнонебезпечним способом, що спричинило тяжкі наслідки.

Мішки з кладофорою поліція вилучила як речовий доказ. Утім, слідчий подав до суду клопотання про дозвіл на реалізацію кладофори шляхом її повернення в озеро Світязь, за винятком одного мішка, який просили залишити у поліції для проведення експертизи.

Слідчий аргументував це тим, що зберігання вилученої кладофори у неприродному середовищі призведе до її загибелі.

Суд задовольнив клопотання, тож 84 мішки унікальних водоростей повернули у Світязь.

Зауважимо, що кладофора є чудовим природнім фільтром та збагачує воду киснем. В Україні вона є лише на кількох озерах, одне з яких – Світязь. Європейці її закуповують для очищення води і підтримання мікрофлори акваріумів, ставків та навіть цілих озер.

Leave a Comment