Волинь Новини

На Волині щодня збирають по 100 тонн полуниці

У селі Хорохорин на Волині 300 гектарів землі зайняті під полуницею. Обробляють її близько 400 людей. Щодня тут збирають 100 тонн ягід.

Про це розповів Анатолій Мельничук, виконувач обов’язків старости Смолигівської ОТГ, до складу якої входить Хорохорин, передає AgroPortal.ua.

«У мене в самого 15 соток під ягодою. Все почалося майже 15 років тому, коли односельці привезли саджанці з Польщі, куди їздили на заробітки. Стартували тоді з 20 соток», — розповідає фермер.

За його словами, поблизу немає жодного підприємства, яке б могло дати людям роботу. Тож раніше працездатні їздили переважно за кордон, дехто — до Луцька.

«У 2006 році люди отримали державні акти на земельні частки — паї. Це також дало змогу розширити виробництво. Спочатку реалізовували продукт на місцевому ринку, вивозили до Луцька до 40 кг щодня», — зазначає Мельничук.

Таким чином, нині місцеві реалізовують ягоду на львівських та київських ринках. Також до них приїжджають закупівельники з різних куточків України. Зокрема, це — Миколаїв, Житомир, Закарпаття, Тернопіль. У пік, а це було тижні зо два тому, до села приїздили близько 30 машин.

«Спочатку вони купують на Херсонщині, а коли там закінчується сезон, починається — у нас. І вони працюють у цьому регіоні. иньОднак, закупівельники втричі накручують ціну на полуниці. На початку цього сезону в Києві ягода вартувала 120−140 грн/кг. А виробникам за неї не давали й половини ціни. Купували в нас у пік сезону за 20−30 грн/кг. Сьогодні це 60−70 грн/кг», — зауважує Анатолій Мельничук.

Слід додати, що від виробництва йдуть додаткові надходження у бюджет громади. Селяни платять за землю податок. З серпня почнуть зараховувати й податок на доходи від реалізації.

«До 1 серпня жителі, які мають понад 2 га землі, мають задекларувати свої доходи від її використання. Це буде ще один плюс для бюджету сільської ради», — підкреслив виконувач обов’язків старости Смолигівської ОТГ.

Нагадаємо, ціни на абрикоси в Україні залишаються на рівні минулого року.

Leave a Comment