Волинь Інтерв’ю Новини

“Депутат може направити, але ніяк не вирішити за людину її потребу”- волинська депутатка про роботу в раді

Депутатка Луцької міської ради Шостак Майя Вікторівна розповіла про роботу в раді.

В 2015 році стала депутаткою Луцької міської ради від Луцької міської партійної організації ВО “Батьківщина”. Голова постійної комісії міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови.

Часто можна почути, що депутатами повинні бути чоловіки, що це не жіноча робота, бо вимагає багато часу та витримки. Поділіться своїм рецептом – як бути успішним  депутатом, працювати на відповідальній посаді при цьому завжди залишатися спокійною, усміхненою та елегантною жінкою?

Так, у суспільстві десь підсвідомо укорінилася стереотипна думка, що громадська та публічна діяльність , це в основному перевага чоловіка , а сім’я, діти , дім – це територія жінки. На мою думку, якщо для сім’і притаманні партнерські стосунки, то реалізація людини, як особистості, можлива для обох, головне – взаєморозуміння та повага. 

Що до мене, то політична діяльність, це як наслідок тих трагічних подій, які відбулися у нашій країні в 2014 році. Моя сім’я та родина пережили велику втрату. Саме після  подій на Сході ,мені надійшла пропозиція від Луцької міської партійної організації ВО “Батьківщина” балотуватися у міську раду. Погодилась я не відразу, а згодом у січні повторно надійшла пропозиція. У мене був час на роздуми, радилась з близькими, але мала розуміння, що рішення лише за мною. Я розуміла , що взяти участь у виборчому процесі це хороша нагода для напрацювання власного досвіду, а тим паче мені треба було змістити свою увагу. Восени 2015 відбувся виборчий процес.  Участь у виборах повністю нова для мене, тому робила все, що залежало від мене під час виборів.  Проводила агітацію серед жителів свого округу, стояла у наметі з агітаційним матеріалом, була присутня на виборчій дільниці, як власний спостерігач. А вже на другий день, я отримала вітання про добре зроблену роботу, так як по попередніх підрахунках було зрозуміло, що я – новообраний депутат Луцької міської ради.

Я мала потребу у часі ,щоб зрозуміти усю «управлінську» структуру міста. Структуру Луцької міської ради, які рішення та ким приймаються, ознайомлюватись з роботою управлінь та департаментів, а ще -це великий та новий колектив, з яким необхідно було познайомитись та налагодити співпрацю.

Бути депутатом для мене це не успіх , це відповідальність перед людьми і в першу чергу перед самим собою.

Давайте тепер поговоримо про вашу депутатську роботу. Чи зустрічаєтеся ви зі своїми виборцями? Де і як проводите зустрічі? З якими питаннями люди найчастіше звертаються та чи вдається їх вирішувати?

 Мене обирали з 39 округу, оскільки там проживаю досі, то на  мою думку, цей чинник відіграє важливу роль у співпраці з місцевими виборцями. Я  відкрита до людей та до спілкування з ними. Неодноразово проводила зустрічі з виборцями, це стосувалось і загальних питань по окрузі і питань певних будинків. Люди піднімають питання тарифів, ОСББ, встановлення ІТП та багато ін. Крім того ,отримую дзвінки щодо соціальних допомог, пільг, черг у садочок та інше. Необхідне розуміння людей, що всі рішення приймаються в правових межах, а депутат може направити та правильно скоординувати, але ніяк не вирішити за людину її власну потребу.

 

Чи є такий лідер який для вас є сьогодні прикладом у політиці?

Була і є. Саме тому я погодилась на пропозицію ВО “Батьківщина”, бо саме їхньому лідеру я завжди імпонувала та імпоную. Я захоплена її сильною політичною позицією, а також самою Юлією Тимошенко, як харизматичною, освіченою та гарною жінкою-політиком.

 

Що із вашої передвиборчої програми вдалося виконати, а що ні?

 

  • Зроблені прибудинкові території ,облаштовані місця для вивозу сміття, встановлені ігрові елементи та лавки на прибудинкових територіях.
  • Зроблена та освітлена дорога між ЗДО 1 та ЗДО 4 до ЗОШ 25 . Цей провулок, можна так сказати є  «стратегічним» для нашого району, бо через нього всі йдуть у заклади шкільної та дошкільної освіти.
  • Маю співпрацю зі школою та садочками. Більша частина коштів мого депутатського фонду були направлені на ці заклади освіти. У ЗДО 1 зроблено ремонт спортивної зали, а цьогоріч це мають провести ремонт крила між 1 та 2 поверхом.
  • За мого сприяння у ЗОШ №25 був зроблений ремонт у актовому залі.

Маю ще не завершені справи на окрузі, але про це згодом…

 

Чи траплялися випадки суперечностей, розбіжностей у поглядах щодо вирішення якоїсь проблеми між вами та виборцями?

 

Я не можу назвати це суперечностями, можливо є нерозуміння , що саме входить до повноважень депутата місцевих рад. Ініціатива повинна бути взаємна. Я кажу, активність виборця повинна проявлятись у самому простому – це вийти на зустріч , якщо є розміщене  запрошення на дошці оголошень про зустріч з депутатом.

 

Розкажіть про роботу вашої фракції  у Луцькій міській раді?

 

Це постійна участь у пленарних засіданнях Луцької міської ради. Також вважаю , що робота фракції складається з особистої роботи кожного депутата, а це і участь у комісіях, участь у обговореннях на «круглих столах», участь у «днях депутатів»… І всі ми, кожний окремо як депутат і в цілому, як фракція, маємо результат зробленої роботи, про що кожний може розказати сам  про свою роботу.

 

Ви входите до якоїсь постійної комісії Луцької міської ради?

 

Я голова постійної комісії Луцької міської ради освіти, культури, охорони здоров’я та соціального захисту.

 

Незабаром місцеві вибори, чи плануєте балотуватися знову?

Так, планую. А час покаже! 

Leave a Comment