Важливо Новини

Від завтра почнуть жорстоко карати п’яних водіїв

З 1 липня в Україні діятимуть жорсткіші покарання за водіння авто у нетверезому стані. Порушники матимуть кримінальну відповідальність, а також збільшені штрафи. Про це повідомляє Gazeta.ua.

Штраф за водіння в стані алкогольного сп’яніння становитиме не 10,2 тис. грн, як раніше, а 17-34 тис. грн. Повторне правопорушення вже коштуватиме 51 тис. грн. Окрім цього, водія позбавлять водійського посвідчення на термін до 3 років. Водій отримає судимість за новою статтею Кримінального кодексу 286−1 КК — навіть у тому випадку, якщо за правопорушення його затримають вперше.

Інформація про судимість залишається в електронній базі даних Національної поліції, навіть якщо її буде погашено пізніше — що в очевидний спосіб може вплинути на життєвий і кар’єрний шлях людини. А в довідці про відсутність / наявність судимості запис про притягнення до кримінальної відповідальності буде фіксуватися завжди.

Крім того, розширено перелік обставин, коли водія можуть визнати винним в нетверезому водінні. Кримінальна відповідальність наступає за керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Також за передавання керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп’яніння чи під впливом таких лікарських препаратів. Також до списку належить відмова водія від проходження медичного огляду на стан сп’яніння або щодо вживання таких препаратів і вживання водієм транспортного засобу, після дорожньо-транспортної пригоди за його участю, алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі.

Leave a Comment