Новини

Покинув Париж та віддав життя за Україну: воїн-співак Сліпак у спогадах колег та друзів

Друзі та колеги оперного співака та воїна-добровольця Василя Сліпака, який загинув у бою з російськими гібридними силами 29 червня 2016 року, поділилися своїми спогадами про нього.

Зокрема, музичні фахівці, а також друзі й колеги Василя говорять про його унікальний голос, який охоплював одразу кілька діапазонів (від басу-баритону, до мецо-сопрано). А також згадують його як життєрадісну, артистичну, товариську людину,- передає Znaj.ua.

“Я вперше зустрів Василя на дні народження. Трохи запізнився, прийшов вже після нього. Перше моє враження, коли я зайшов досередини,– дуже гарний, дуже цікавий голос, який лунав на всю кімнату. Я був вражений, коли побачив цього великого, кремезного чоловіка посеред кімнати, який співав неймовірним, особливим тембром. І що мене вразило: він закінчив одну партію, і одразу почав співати іншу, іншим тембром. І я став співати разом з ним. Ми випили кілька келишків горілки, і пішли на “перекур”.

Він тоді спитав мене, чи є в мене дівчина. Я відповів: так, в мене нещодавно з’явилася дівчина, теж співачка, її звати Гоша Ковалінська. Він сказав: “Так, я знаю, бо це моя сестра”. Я, звісно, був дуже здивований. Перепитав: “Ти що, дійсно її брат?”. Він відповів ствердно. І ми з’ясували, що вони з нею називали одне одного братом та сестрою. Так ми познайомилися”, – пригадує соліст Паризької опери Гійом Дюссо.

А вже інша солістка Паризької опери Гоша Ковалінська, каже, що незвичний голос Василя Сліпака був для неї втіленням України.

“Василь мав унікальний голос. Так, голос кожного є унікальним. Але Василь мав Україну у своєму голосі. Він містив сяйво вашого блакитного неба, і золото ваших полів. Голос вміщував усе це. І це завжди прекрасно, коли хтось передає цей світ іншій людині. І це велика втрата для України, і для світу, бо його голос більше ніколи не створить на сцені того контакту з глядачами. Але для тих, хто знав його, хто, як я мав змогу співати разом з ним… Я співала у ролі Кармен (коли він уперше співав Ескамільйо у цій опері. Мені пощастило бути його першою Кармен!.. І, о так, це величезна втрата”, – зізнається колега Василя Сліпака.

До слова, український оперний співак Василь Сліпак – відомий тим, що з початком російсько-української війни він відклав свої концерти на світових оперних сценах, а натомість – взяв до рук зброю. 29 червня 2016 року він загинув у бою з російськими гібридними військами, звільняючи одне з сіл на Луганщині.

Leave a Comment