Важливо Волинь Новини

Волинянам на замітку: хто має право на безкоштовний тест на COVID-19

Національна служба здоров’я України оприлюднила інформацію, в якій вказала, хто саме має право на безоплатний тест на COVID-19.

Так, за інформацією НСЗУ, в Україні не передбачене масове безоплатне тестування на COVID-19. Державним коштом роблять тест лише певним категоріям людей та у визначених випадках, – передає Волинь24.

Отже, право на безоплатний тест мають:

– особи, які мають симптоми коронавірусної хвороби – їх тестують одразу при підозрі;
– пацієнти з пневмонією – теж якомога швидше;
– особи, які контактували з хворими на COVID-19, повинні пройти тест на 14 добу після контакту;
– пацієнти, які потребують планової госпіталізації або операції – безпосередньо перед ними.
Госпіталізація пацієнта здійснюється за умови негативного результату тесту на COVID-19, отриманого методом IФА, а якщо пацієнт має імуносупресивний стан, – методом ПЛР. У випадку позитивної реакції при тестуванні за методом IФА, пацієнт має обов’язково пройти ще одне тестування методом ПЛР. Рішення про госпіталізацію приймають, якщо тест негативний.

– медики та інші працівники закладів, які надають допомогу пацієнтам із COVID-19 чи доглядають за ними – раз на 14 днів;
– працівники лабораторій, які обробляють зразки з дихальних шляхів, отримані від хворих на COVID-19, та працівники патологоанатомічних, судово-медичних бюро, які беруть участь у розтині тіл померлих – також раз на два тижні;
– працівники Національної гвардії, Національної поліції та Державної прикордонної служби, інші медичні та фармацевтичні працівники – раз на 30 днів.
У службі додають, у всіх випадках йдеться не про експрес-тести, а лише про лабораторне тестування – ПЛ або ІФА, залежно від ситуації.

Для того, щоб пройти тестування безоплатно, потрібно мати направлення або від сімейного лікаря, або від лікуючого лікаря, який направляє пацієнта на госпіталізацію чи операцію.

Leave a Comment