Важливо Новини

Верховна Рада може заборонити продаж і оренду нерухомості без рієлтерів

Народні депутати зареєстрували у Верховній Раді проєкт закону “Про рієлторську діяльність”, який передбачає виведення рієлторської галузі з тіні. Рієлтори повинні будуть мати ліцензії, а об’єкти нерухомості занесуть до реєстру.

Текст законопроєкту (№3618) розміщений на сайті парламенту. Як його автори вказані 32 депутати із різних політичних сил:

Верховна Рада може заборонити продаж і оренду нерухомості без рієлтерів

Йдеться про купівлю, продаж, оренду, а також інші операції, пов’язані з нерухомістю.

Згідно із законопроєктом, рієлторські послуги зможуть надавати тільки суб’єкти рієлторської діяльності. Вони зобов’язані будуть отримати кваліфікаційне свідоцтво. За діяльність без ліцензії будуть штрафувати на суму від 8,5 до 17 тис. грн.

Також рієлтори будуть зобов’язані пройти профвишкіл і складати кваліфікаційний іспит. Атестовані рієлтори будуть вноситися в новостворений Єдиний реєстр рієлторської діяльності.

Рієлтори будуть вносити інформацію про договори в новий сервіс – Єдину інформаційну базу, яка буде публічною і доступною онлайн. Чи не зареєстровані в базі рієлторські договори будуть вважатися незаконними.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, цей документ спрямований на законодавче врегулювання сфери надання рієлторських послуг, чітке визначення прав і обов’язків рієлторів, порядку надання ними рієлторських послуг, основ рієлторського самоврядування, встановлення відповідальності у сфері рієлторської діяльності.

Leave a Comment