Новини

Їли оселедець і ковбасу: двоє людей підхопили тяжку хворобу

Як стало відомо, за останні два дні у Рівненській області двоє людей захворіли на ботулізм. Про це пише Рівненський лабораторний центр.

Варто зазначити, що хворі перебувають у Дубровицькій і Дубенській ЦРЛ. У них характерні симптоми: порушення зору (двоїння, розпливання, мерехтіння в очах), загальною слабкістю, порушення ковтання.

“Перебіг хвороби – середньої важкості. Хворим введена антиботулінічна полівалентна сироватка.

Хворі споживали недоброякісні завезені продукти: сирокопчену курячу ковбасу в вакуумній упаковці, пресерву оселедця та салат «Оселедець під шубою» власного приготування” -зазначають у лабораторному центрі.

До слова, у лабораторному центрі наголошують, що для запобігання захворюванню на ботулізм важливе значення має споживання доброякісних харчових продуктів.

Купуючи їх, обов’язково необхідно звертати увагу на термін придатності продуктів, зовнішні та смакові властивості (спожиті хворими на ботулізм харчові продукти були неякісні).

При виготовленні домашніх виробів, необхідно дотримуватись технології приготування, режиму термічного оброблення, зберігання домашніх консервів. Насамперед, для консервування брати лише доброякісну сировину, ретельно миючи у проточній воді, очищаючи від залишків ґрунту, оскільки ґрунт є резервуаром збудника ботулізму.

Додамо, що усього в Рівненській області в 2020 році зареєстрували 6 випадків ботулізму, із них 3 випадки в с. Кам’яниця Дубенського району, 2 – м. Дубно та 1 – смт Томашгород Рокитнівського району. У 2019 році зареєстровано 4 випадки.

Leave a Comment