Новини

Турчинов: “Якби я в 2014-му мав ЗСУ зразка 2019 року, спробував би втопити в крові війська РФ в Криму”

Ексголова ВРУ зазначив, що не відчуває провини за події на півострові.

Колишній голова Верховної Ради України, екссекретар РНБО Олександр Турчинов у програмі “Рандеву” на “5 каналі” розповів про окупацію Криму, – передає 5 канал.

“Операція по захопленню Криму готувалася достатньо серйозно і довго. Вже в жовтні 13-го року, коли ще Янукович був при владі, вони під час військових навчань чітко відпрацьовували технологію, як допомогти сусідній країні, яку захопили незаконні угрупування. І на звернення чинної влади російські війська надають таку допомогу. Тобто вже детально відпрацьовувалася не просто окупація Криму, а всієї України. Крим – це локальний плацдарм, який вони хотіли захопити першим”, – сказав Турчинов.

Він додав: “20 лютого нам було явно не до Криму. На Майдані була кров, розстрілювали захисників Майдана з автоматичної зброї. В той час в Україні не було ніякої влади. Янукович вже не керував країною, а нова влада не була створена. Путін вважав, що це найбільш зручний час, щоб захопити Крим. Розпочалася операція. Спочатку вона була прихована, коли вони збільшували контингент військ. За Харківськими угодами, це було 25 тисяч, що вдвічі перевищувало чисельність українських військових в Криму”.

За словами ексголови ВРУ, тодішній в.о. міністра оборони України Ігор Тенюх повідомив, що для наступальної операції в Криму можна було мобілізувати лише 5 тисяч осіб.

“У Криму було понад 30 тисяч підготовлених (російських, – ред.) військових, не рахуючи тих, хто перейшов на їхній бік, парамілітарні підрозділи, ФСБ, розвідувальні угрупування. Щоб проводити наступальну операцію, треба мати перевагу в силах і засобах над ворогом. Кинути єдині боєздатні підрозділи – це кинути їх на смерть”, – наголосив екссекретар РНБО.

Він також зазначив, що не відчуває провини за події у Криму, і, на його думку, тоді вони врятували Україну.

Також Олександр Турчинов дав пораду президенту Володимиру Зеленському, що робити з російською агресією.

“Путін рахується тільки з силою. Будь-який компроміс він розглядає як слабкість свого опонента. Саме тому тільки сила, потужна армія, сучасні озброєння, військова техніка – це те, що він розуміє. Якби хоча би десята частина була у мене того, що ми мали на початок 19-го року, я би спробував втопити в крові російські війська в Криму і скинути їх в Чорне море”.

Повне відео розмови дивіться за посиланням:

Leave a Comment