Волинь Новини

Українці без стажу не матимуть пенсії

Люди, які досягли пенсійного віку, проте їм бракує стажу, можуть оформити матеріальну допомогу замість пенсій. Це потрібно зробити до 31 грудня 2020 року.

Про це повідомляє Юридичний портал України.

Тимчасова фінансова допомога призначається з дня, наступного за датою досягнення пенсійного віку, за умови, що звернулися по допомогу не пізніше 90 днів після досягнення відповідного віку. Варто відзначити, що її можуть отримати не всі.

На додаткову допомогу не можуть розраховувати ті, хто працює або провадить іншу діяльність, пов’язану з отриманням доходу. Також не варто намагатися оформити соціальну пенсію, якщо хто-небудь з членів сім’ї протягом року перед зверненням по тимчасову допомогу здійснив купівлю (оплату послуг) на суму понад 50 тисяч гривень.

Відмовлять у допомозі і в ситуації, якщо середньомісячний сукупний дохід сім’ї у розрахунку на одну особу за попередні пів року перевищує 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

Ще одним приводом для відмови може стати результат вибіркової перевірки, якщо, наприклад, будуть виявлені додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно (здача в оренду житлового приміщення (будинку), заробіток членів сім’ї тощо).

Не отримають грошову допомогу і власники кількох квартир (будинків) чи більше одного автомобіля. Це ж стосується і подібного майна когось з членів сім’ї.

Юристи відзначають, що розмір допомоги повинен компенсувати різницю між реальним доходом і прожитковим мінімумом. Якщо немає доходу, то можна претендувати на повний прожитковий мінімум.

Щоб отримати пенсію за віком, у 2020 році необхідно мати 27 років страхового стажу.

Leave a Comment