Новини

Через зношеність електромереж Україну можуть “накрити” масові відключення світла

Зношеність електромереж загрожує українським містам масштабним відключенням світла.

Бо електрична інфраструктура потребує інвестицій і переходу на стимулююче тарифоутворення вже зараз. Про це пише РБК у розслідуванні, присвяченому RAB-тарифу, – передає Znaj.ua.

За даними журналістів в середньому зношеність електромереж оцінюється в 60-80% по країні, багато з них працюють більше 30 і навіть 40 років. При тому, що термін експлуатації енергоустаткування зазвичай складає не більше 30 років.

Такий стан мереж позначається на індексі SAIDI – показнику скільки часу споживачі сидять без світла.  Чим він нижче, тим надійніше працюють електромережі. У 2018 році середній споживач в Україні провів без світла 696 хвилин. За даними Ради європейських органів регулювання енергетики (CEER) в 2016 році індекс SAIDI Польщі склав 180 хвилин, Чехії — 73, Данії — 15.

Найгіршим сценарієм зношеність електромереж журналісти вважають блекаути – масштабні відключення світла на тривалий період: «Блекаути паралізують міську та виробничу інфраструктуру: пропадає світло, зупиняється метро, гаснуть світлофори, на дорогах утворюються пробки, мешканці будинків застрягають у ліфтах, магазини перестають працювати».

Україна вже стикалася з подібним явищем:  у 2017 році з-за проблем з електроенергією в селі Седнів дітям доводилося робити уроки при газових лампах. Взимку 2018 року жителі Ірпеня провели добу без світла, опалення та води. У грудні 2018 року близько 530 населених пунктів в Одеській області залишилися без світла. Для відновлення деяких, за словами тодішнього голови обладміністрації Максима Степанова, був потрібний тиждень.

Журналісти відзначають, що з-за проблем з електропостачанням страждають не тільки споживачі. Економіка так само терпить збитки: «Низький індекс SAIDI — не просто відсутність світла будинку. Без світла сидять і прості громадяни, і підприємства. Якщо припустити, що із-за відключення електроенергії вони нічого не виробляли, то виявиться, що ВВП в 2018 році недорахувався продукції на суму близько 4.1 мільярда гривень».

Для оновлення електромереж потрібні інвестиції. Журналісти називають єдиним способом залучення інвестицій – перехід на стимулююче тарифоутворення (RAB-тариф).

Прикладом називають європейські країни, де воно успішно впроваджено: «Система RАВ-регулювання в більшості країн Європи ґрунтується на тому, що всі активи операторів системи розподілу не поділяються на бази. Існує єдина база і єдина ставка повернення інвестицій, яка дорівнює середньозваженій вартості капіталу».

Нагадаємо, дослідження ДП «Укрпромзовнішекспертиза» недоінвестування українських електромереж становить 17,5 млрд доларів.

Leave a Comment