Новини

На Закарпатті хочуть створити “угорський” район із центром у Береговому, місцеві активісти проти

Представники регіональних громадських організацій вважають, що створення окремого “угорського” району загострить ситуацію в інших областях з компактним проживанням національних меншин.

На Закарпатті влада запланувала створити окремий район з центром у Береговому, де більшість населення становлять угорці, однак місцеві активісти протестують проти такого рішення. Про це йдеться у спільній заяві представників регіональних громадських організацій, оприлюдненій на сайті “Закарпаття online“.

В перспективному плані районування Закарпаття з’явився ще один новий район – Берегівський з центром у м. Береговому. Ще одним дивним збігом є те, що територія збігається з кордонами компактного проживання етнічних угорців, а отже – вимога про створення фактично адміністративно-територіального етнічно угорського національного району, який раніше з політичних міркувань просувався угорцями на Закарпатті під назвою “Притисянський”, стає реальністю”, – зазначили активісти.

Вони вказують на той факт, що 1 червня 2020 року був оприлюднений проект постанови Кабінету Міністрів, в якому зазначено кількість новоутворених районів у всіх областях України. Згідно з останнім рішенням на Закарпатті зазначено 5 районів області (Берегівський, Мукачівський, Тячівський, Ужгородський та Хустський), а не 4, як це було передбачено попереднім узгодженими рішеннями як компромісний варіант.

Автори заяви вважають, що такі дії влади створюють загрозу територіальній цілісності України і є міжнаціональної провокацією. Крім того, створення окремого “угорського” району, на їхню думку, загострить ситуацію не лише в західному регіоні України, але й спровокує нестабільність в інших областях, де компактно проживають представники національних меншин.

Нагадаємо, МЗС Угорщини неодноразово вимагав відновитиить права закарпатських угорцівБудапешт наголошує, що це є умовою для розблокування угорською стороною вступу України до НАТО.

Leave a Comment