Волинь Новини

Нове послаблення карантину. Що тепер можна і які регіони не готові

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що з 10 червня в Україні розпочався черговий етап послаблення карантину, проте до нього виявилися не готовими Київ та ще кілька регіонів.

“Сьогодні 10 червня і черговий етап пом’якшення карантину. І пом’якшення карантину буде відбуватися для тих областей, які досягли епідеміологічних критеріїв, визначених постановою уряду про запровадження адаптивного карантину”, – сказав він під час брифінгу.

“Ми маємо кілька областей, які не дотягують до показника інцидентності 12 на 100 тисяч населення і його перевищують. Зокрема – це місто Київ та Волинська, Житомирська, Закарпатська, Львівська, Рівненська і Чернівецька області. це ті області, які з сьогоднішнього дня не можуть застосувати черговий етап пом’якшення карантину”, – розповів Ляшко.

За його словами, з 10 червня дозволяється відкривати заклади культури і проводити культурні, масові заходи.

Крім того дозволяється відкривати заклади з розміщення для оздоровлення і відпочинку (крім дитячих).

Головний санлікар розповів, що для цього має бути попередня онлайн-реєстрація, харчування, при можливості, має бути у номерах або з дотриманням норм, які діють для закладів громадського харчування: на літніх терасах або якщо у приміщені, то за одним столом не більше чотирьох осіб, а відстань між столами – 1,5 метра.

Щодо можливого повернення до жорсткого карантину, то Ляшко зазначив, що це був вимушений крок і поки ситуація контрольована.

“Розробляючи етапи виходу з карантину, ми шукаємо баланс для того, щоб не було стрімкого зростання випадків коронавірусної хвороби. Динаміка, яку ми відмічаємо, залишається у нашій стратегії стримування. Тобто кількість випадків захворювання не перевищує середньо визначену нами кількість випадків, яка дозволяє нам переходити на наступний етап”, – зазначив Ляшко.

Він додав, що у МОЗ відзначають зменшення кількості випадків госпіталізації та зменшення кількості пацієнтів, які потрапляють у відділення інтенсивної терапії.

“Це може свідчити про те, що запровадженні нами заходи працюють. Плюс є таке припущення, що вірус у літній період може втрачати свою агресивність і не викликати досить складних наслідків для здоров’я населення”, – сказав головний санлікар та підкреслив, що “втрачати пильність” ще рано.

За його даними, нині в Україні хворими на COVID-19 зайнято понад 3200 ліжок у медзакладах, 98 осіб підключені до апаратів ШВЛ.

Leave a Comment