Новини

У Верховній Раді з подачі президента хочуть закріпити в законі чотири види референдумів

Текст законопроєкту президента Володимира Зеленського №3612 про референдум опубліковано на сайті Верховної Ради.

Зеленський пропонує проводити всеукраїнський референдум з ініціативи народу, якщо за це висловлюються не менше 3 млн. виборців, – повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на сайт Верховної Ради.

“Законопроєктом передбачаються таки види всеукраїнського референдуму з предмету:

1) затвердження закону про внесення змін до розділів I, III, XIII Конституції України;

2) вирішення питання загальнодержавного значення;

3) зміна території України;

4) втрата сили закону України або окремих його положень”, – йдеться в пояснювальній записці.

У той же час, згідно з текстом законопроєкту, не можуть бути предметом всеукраїнського референдуму питання:

  • що суперечать положенням Конституції України, загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, закріпленим в першу чергу Загальною декларацією прав людини, Конвенцією про захист прав людини і основних свобод, протоколами до неї;
  • спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення державного суверенітету і територіальної цілісності України, створення загрози національній безпеці України, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі;
  • щодо законопроєктів з питань податків, бюджету, амністії;
  • віднесені Конституцією України і законами України до відання органів правопорядку, прокуратури або суду.

У законопроєкті пропонується, щоб на референдум одночасно могло бути винесено тільки одне питання, він має бути сформульований чітко, зрозуміло, не допускати різних тлумачень і припускати відповіді “так” або “ні”.

Для того, щоб референдум відбувся, на ньому повинні будуть проголосувати не менше 50% виборців. Для затвердження питання, винесеного на референдум, його повинні підтримати понад половина виборців, що проголосували.

Референдум про зміни в Конституції і референдум за народною ініціативою зможе призначати президент, референдум про зміну території України – Верховна Рада.

Референдум за народною ініціативою проголошується на вимогу не менше 3 млн виборців, підписи яких зібрано не менш як у двох третинах регіонів України (включно зі всіма областями, Києвом, Севастополем та АР Крим), не менше 100 000 в кожному з регіонів.

Законопроєкт також передбачає створення автоматизованої інформаційно-аналітичної системи, за допомогою якої громадяни зможуть підтримати ініціативу про проведення референдуму, а так само проголосувати на ньому.

Leave a Comment