Волинь Новини

“Світязь врятує дощ”, – волинські екологи про порятунок озера

Рівень води в озері Світязь піднявся на 4 сантиметри. Води побільшало завдяки дощам, кажуть екологи. План порятунку найглибшого озера України обговорювали у програмі “Тема дня” на Суспільному Волинь.

Нагадаємо, торік екологи зафіксували рекордне падіння рівня води в озері – 38 сантиметрів. Берегова лінія, через обміління змістилась подекуди на 60 метрів.

У 2020-му ситуація погіршилася, розповів у студії начальник регіонального офісу водних ресурсів Назарій Поліщук. Цьогоріч екологи зафіксували найнижчий рівень води в озері – 93 сантиметри відносно нуля.

Зі слів Назарія Поліщука, рівень води можна збільшити лише природнім шляхом. “Світязь може врятувати дощ, якщо йтиме усе літо та сніжна зима. Але у небесній канцелярії свої плани”, – каже начальник регіонального офісу водних ресурсів.

"Світязь врятує дощ", - волинські екологи про порятунок озераСуспільне Волинь

“Світязь врятує дощ”, – волинські екологи про порятунок озера

4 червня в облдержадміністрації відбулося засідання робочої групи щодо вивчення проблеми обміління Шацького поозер’я. Засідали вдруге цього року. “Збиратися частіше групі завадив карантин”, – каже начальник управління екології ОДА Валентин Кухарик.

Озеро міліє через низку причин, – розповів Валентин Кухарик. З його слів нині розглядають 5 чинників, які впливають на рівень води: кліматичні умови, інтенсивне водокористування, застаріла меліоративна система, діяльність Хотиславського кар’єру у Білорусі, та недотримання водного законодавства.

На заходи збереження води у Світязі в бюджеті області передбачили майже мільйон гривень. Куди їх спрямувати наразі вирішують, – каже Валентин Кухарик. У планах підняти рівень води ще на 5 сантиметрів. Нині проводять інвентаризацію свердловин та трубчастих колодязів на території усього Шацького району.

Leave a Comment