Новини

Генштаб ЗСУ видав указ про скорочення десантних військ та морської піхоти

Менше ніж за місяць після свого призначення начальником Генерального штабу генерал Руслан Хомчак вже розповідав про заплановані реформи у Збройних силах України, зокрема оптимізацію їхньої чисельності.

Так, в одній авіабригаді скоротили цілу ескадрилью. І ось знову, українське військове командування видало вказівку про скорочення на 20% десантно-штурмових військ (ДШВ) та морської піхоти, – передає Думка.

Ймовірні наслідки змін у армії. Повертаючись до планів Хомчака, варто сказати, що якщо буде змінено штатно-організаційну структуру бригад за фактом наявності особового складу шляхом зменшення кількості посад і відмови від деяких структур, то вони явно стануть менш чисельними і більш керованими. Але в такому випадку «на повен зріст» постане питання з ротаціями на Донбасі. Адже зменшеній у чисельності бригаді доведеться «нарізати» під відповідальність меншу кількість кілометрів фронту, отже – замість умовних п’яти бригад за ротацією доведеться висувати сім або вісім.

А оскільки кількість бригад – число незмінне, то в цьому випадку доведеться збільшувати час перебування підрозділу на фронті. Наприклад, повертатися до схеми 12:12, яка зовсім не виправдала себе минулими роками – не можна ж почати формувати нові бригади і зменшувати час перебування на Донбасі.

Та й будь-яка зміна структури вимагає наукового підходу – в мирний час на це працювали десятки штатних теоретиків і практиків. Можна, звичайно, списати на воєнний час і ввести нові штати директивою Генштабу або наказом міністра оборони України. Але тоді вже точно ніхто не знатиме, як такий крок відіб’ється у середньостроковій або довгостроковій перспективі. Чи не буде «просідання» в бойовій ефективності військ? На всі ці питання відповідей поки немає, але будемо сподіватися, що вони з’являться найближчим часом.

Також, варто нагадати, як боєць в одній із частин, почав помічати, що порції їжі стали менші. Він звернувся на гарячу лінію Міністерства Оборони, яку в свій час створили саме для таких випадків, і раніше реагування було достатньо швидким, або висилались пірати Марченко, або вирішувалось все на рівні Тилу ВСУ або ще якось. Зараз реакція була теж досить швидкою, але в стилі нової влади. Бійця закрили на три доби, без їжі, про що він написав у фейсбук. Звичайно, це викликало обурення суспільства. Після чого його випустили.

Leave a Comment