Важливо Волинь Новини

Прес-служба Погуляйка вимагає від “Аверсу” спростувати брехню

Нещодавно місцевий телеканал «Аверс» заявив, що голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко розпоряджається бюджетними коштами з порушеннями. Мовляв, кошти розподілили без погодження постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та цінової політики.
Відповідаємо – це не правда. Порушень не було. У ході розподілу залишків субвенції з державного бюджету дотримано усіх вимог бюджетного законодавства, рішення обласної ради, нормативних документів Міністерства фінансів та Міністерства регіонального розвитку України.
Інформація абсолютно не відповідає дійсності, і ми пояснимо чому. Бо виявляється, що окремі депутати обласної ради теж вводять людей в оману чи то через свою некомпетентність, чи то через інші причини. Більше того, перелік амбулаторій, яким передбачено закупівлю службового автотранспорту, визначений не головою ОДА Юрієм Погуляйком, а задовго до нього.
Мова йде про кошти з державного бюджету на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості. Це так звана ЦІЛЬОВА медична субвенція для області, кожна копійка якої розписана та затверджена Мінрегіоном (не депутатами обласної ради, ні тим більше облдержадміністрацію). Більше того, це субвенція бере свій початок ще у 2018-му році.
Далі – про процедуру її використання.
Загалом після затвердження Мінрегіоном згідно процедури необхідно видати розпорядженням голови облдержадміністрації, аби ці кошти можна було використовувати. Так, розпорядження голови про затвердження переліку – це суто процедурне питання, але цього вимагає бюджетне законодавство.
Однак, у Волинській області для цього потрібне ще рішення сесії обласної ради. Зокрема, депутати обласної ради прописали у бюджеті додаткову процедуру, згідно якої усі кошти (і державного, і обласного бюджетів) без рішення сесії використовувати не можна. Так, і ця умова – теж суто процедурне питання, розгляд якого часто народні обранці затягують в часі, чим уповільнюють їх використання.
Повертаючись до цільової медичної субвенції на 2020-й рік, а саме її залишків, то станом на 1 січня 2020-го року на рахунках обласного бюджету знаходилось 161, 6 млн грн коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості, не використаних у попередніх роках.
Відповідні кошти обласна рада РОЗПОДІЛИЛА (тобто дозволила їх використовувати) рішенням сесії від 12 березня 2020 року № 29/20 „Про внесення змін до рішення обласної ради від 12 лютого 2020 року № 28/11«Про обласний бюджет на 2020 рік».
Тому розпорядження голови обласної державної адміністрації від 26 березня 2020 року № 168 (що й стало темою сюжету телеканалу «Аверс») про затвердження переліку об’єктів та заходів, що фінансуються у 2020 році за рахунок субвенції з державного бюджету на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості НЕ Є НОВИМ РОЗПОДІЛОМ КОШТІВ відповідної субвенції.
Адже 12 березня 2020-го року обласною радою у рішенні про внесення змін до бюджету чітко визначено, що за відповідними коштами головним розпорядником є департамент інфраструктури облдержадміністрації.
На сторінках 5 та 11-16 додатку 6 до рішення обласної ради від 12 березня 2020 року № 29/20 наведено розподіл за об’єктами коштів залишків субвенції. Відповідно до вимог законодавства, усі кошти з придбання обладнання зазначені однією сумою 31 192 000 гривень на сторінці 5 додатку.
При підготовці рішення департаментом фінансів облдержадміністрації підготовлено пояснювальну записку до нього на 18 аркушах з детальним поясненням усіх змін, що пропонується унести до рішення про обласний бюджет на 2020 рік. На сторінках 12-14 цієї записки, що подана обласній раді разом з проектом рішення наведено детальні пояснення щодо розподілу залишків коштів за напрямками. Зокрема на будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт та придбання обладнання та автомобілів.
Саме там було зазначено і про 20,5 млн грн, які спрямували на придбання службового автотранспорту для нових амбулаторій, але знову ж таки – згідно наказу Мінрегіону від 15.11.2019 №267 (зі змінами).
Відтак, ніяких порушень не було. І дивно, що голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та цінової політики про це заявляє.
Тому Волинська обласна державна адміністрація змушена вимагати у редакції телекомпанії «Аверс» спростування інформації та надати Волинській ОДА такий же ефірний час відповідно для спростування.
Аби ні в кого більше не виникало сумнівів, пропонуємо вивчити питання від самого початку. Зокрема, нижче ми прикріпляємо перелік документів, якими в області й керувалися при освоєнні субвенції:
– наказ Мінрегіону від 26 липня 2018 року №187 «Про затвердження Переліку проектів та заходів, що фінансуються у 2019 році за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості» (зі змінами) на суму 185833,6 тис грн. для будівництва, реконструкції, капітального ремонту 40 об’єктів – https://www.minregion.gov.ua/base-law/search-base/?do_search=1&title=&class_id=4&issuer_id=4&num=187&cdf=0&cdy=2018&cdm=7&cdd=26&rdf=0&rdy=&rdm=&rdd=&reg_num=
– наказ Мінрегіону від 19 квітня 2019 року № 101 «Про затвердження Переліку заходів, що фінансуються за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості, щодо забезпечення телемедичним обладнанням комунальних закладів охорони здоров’я у сільській місцевості» (зі змінами) на суму 10692 тис грн. для придбання 108 комплектів обладнання – https://www.minregion.gov.ua/base-law/search-base/?do_search=1&title=&class_id=4&issuer_id=4&num=&cdf=0&cdy=2019&cdm=4&cdd=19&rdf=0&rdy=&rdm=&rdd=&reg_num=
– наказ Мінрегіону від 10.10.2018 № 267 «Про затвердження Переліку заходів, що фінансуються у 2018 році за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості, щодо забезпечення службовим автотранспортом медичних працівників комунальних закладів охорони здоров’я, що працюють у сільській місцевості» (зі змінами) на суму 10 млн 500 тис. грн для придбання 21 автомобіля для амбулаторій, що будуються, та 20 млн 500 тис. грн – для придбання 41 автомобіля для існуючих амбулаторій – https://www.minregion.gov.ua/base-law/search-base/?do_search=1&title=&class_id=4&issuer_id=4&num=&cdf=0&cdy=2018&cdm=10&cdd=10&rdf=0&rdy=&rdm=&rdd=&reg_num=

Leave a Comment