Волинь Новини

Нова пенсійна реформа: ТОП-5 нововведень для пенсіонерів

У 2020 і 2021 роках в Україні планується впровадити низку нововведень, які стосуватимуться в тому числі пенсійних виплат. Зокрема, як казав на нещодавній прес-конференції президент України Володимир Зеленський, найближчим часом міністр соціальної політики Марина Лазебна повинна представити нову пенсійну реформу. Про деякі її нововведення президент казав. Дещо про зміни в нарахуванні пенсій розповідала також ЗМІ Марина Лазебна.

Індексація пенсій. У травні більшість українських пенсіонерів отримали проіндексовані пенсії. За даними Мінсоцполітики, пенсії були підвищені для 8,4 млн пенсіонерів з майже 11,3 млн осіб. Правда, через низьку інфляцію в 2019 році і порівняно невелике підвищення середньої зарплати, які є базовими показниками для розміру індексації, підвищення пенсій виявилося менш відчутним, ніж в 2019 році. В середньому пенсії виявилися підвищені на 259,41 грн, однак для 45% пенсіонерів пенсії зросли лише на 100 грн.

Загалом щомісячні витрати Пенсійного фонду через індексацію зросли майже на 2,7 млрд грн. Якщо для виплати березневих пенсій з Фонду було направлено 36,04 млрд грн, то для травневих – 38,7 млрд.

У планах Мінсоцполітики – на рівні законодавства чітко закріпити конкретну дату проведення індексацій. Якщо це буде зроблено, ситуація нинішнього року, коли пенсіонери чекали підвищені виплати в березні, але отримали їх тільки два місяці потому, більше не повториться.

Підвищення пенсій для окремих категорій. Як повідомила в ефірі одного з телеканалів міністр соцполітики, в планах уряду – розширити положення про індексацію пенсій на ті категорії пенсіонерів, які отримують виплати на підставі окремих законів. Зокрема, мова йде про пенсіонерів – працівників місцевого самоврядування, науковців, журналістів і т.д.

Також ішлося про те, що можуть бути підвищені пенсії для людей, які мають 40 років стажу, але отримують невеликі пенсії.

Доплати для українців старше 75 років. З 1 квітня 2020 року спеціальні доплати стали отримувати українські пенсіонери старше 80 років. Згідно з постановою Кабміну №251 від 1 квітня, доплата передбачена для всіх пенсіонерам старше 80 років, якщо їхня пенсія з урахуванням всіх надбавок і доплат не досягає розміру середньої зарплати, яка служить підставою для розрахунку пенсій за 2019 рік, тобто менше 9205 грн.

Підвищення мінімальних пенсій. Цього року мінімальні пенсії підвищаться ще двічі: з 1 липня і з 1 грудня. Підстава для підвищень традиційна: збільшення прожиткового мінімуму.

Сьогодні прожитковий мінімум для непрацездатних осіб становить 1638 грн. Такий же розмір мінімальної пенсії. Уже через місяць, з 1 липня, прожитковий мінімум збільшиться до 1712 грн. Відповідно, на 74 грн зростуть і мінімальні пенсії в липні.

З 1 грудня прожитковий мінімум і мінімальні пенсії зростуть до 1769 грн. Таким чином, грудневе підвищення пенсій складе 57 грн.

Ці підвищення торкнуться насамперед тих пенсіонерів, у яких офіційний стаж менше необхідного мінімуму. Таких в Україні налічується близько 80 тис. осіб.

Leave a Comment