Важливо Волинь Новини

Масове звільнення на Волині

Понад сто працівників протитуберкульозного санаторію “Згорани” на Волині опинилися без роботи. Оздоровчий заклад був єдиним у регіоні, де лікували дітей із сухотами та легеневими захворюваннями, але обласні депутати вирішили приєднати його до складу іншого санаторію. Що робити медикам, про це повідомляє “5 канал“.

“Дали на руки трудову, де записано: “Голова комісії. Звільнена у зв’язку з реорганізацією шляхом скорочення”, – розповідають працівники.

Такі записи в трудових книжках з’явилися у 112 працівників санаторію “Згорани”. Люди втратили робочі місця через реорганізацію дитячої оздоровниці, яку вирішили приєднати до санаторію “Лісова пісня”. Персоналу пообіцяли робочі місця в новій структурі. Натомість – майже всіх звільнили.

“Мого чоловіка 3 роки назад скоротили, коли почалося скорочення. Мене взяли на постійне місце. Я вийшла з декрету і ще рік не попрацювала. І от таким методом, шляхом обдурювання, ми залишилися без роботи”, – каже Інна Лисюк, медсестра.

Пів сотні працівників прийшли на місце колишньої роботи, щоб з’ясувати, чому з ними так вчинили. Кажуть: через таке реформування постраждають і маленькі пацієнти. Щороку в “Згоранах” оздоровлювали до півтори тисячі дітей, які страждають на легеневі хвороби.

“Просто не буде де оздоровлюватися тим дітям, які з групи ризику, контактні на туберкульоз, в кого велика проби манту, або вперше позитивні. Вони отримували специфічну хіміопрофілактику. З 1995 року в Україні епідемія туберкульозу, і вона досі ще є, але, на жаль, про неї забули, мабуть”, – каже Роман Бобик, лікар-фтизіатр.

У санаторії “Лісова пісня” новоприбульцям не дуже раді – називають приєднання збиткового дитячого закладу додатковим фінансовим тягарем. Адже 1 квітня в межах другого етапу медреформи утримання таких закладів лягає на плечі територіальних громад.

“Ми, звичайно, не в захваті, що прийшли до нас “Згорани”. Але ми теж люди і думаємо, як врятувати ці “Згорани”. Є кілька шляхів порятунку, ми вже їх обдумуємо. Хочу запевнити тих людей, що безпосередньо їх ми будемо забирати до нас. Якщо санаторій “Згорани” запрацює”, – каже Руслана Дибель, директорка санаторію “Лісова пісня”.

Обласні чиновники пояснюють, раніше “Згорани” утримували попри неповну завантаженість закладу. За нинішньої ситуації, кількість персоналу дитячої оздоровниці – завелика.

“Однозначно, санаторій буде, і далі вже на розсуд директора Руслани Євгенівни Дибель, хто працюватиме, який штат, це вже структура буде госпрозрахункова. І вони повинні розуміти, що штат роздутий не буде, буде та оптимальна кількість, яка забезпечить функціонування”, – розповідає Ірина Вахович, голова Волинської обласної ради.

У “Лісовій пісні” вже готують місця для оздоровлення перших маленьких пацієнтів з легеневими хворобами. На них чекають після карантину.

Leave a Comment