Новини

Комфорт за 1000 грн: у львівському СІЗО показали платну камеру (фоторепортаж)

Нещодавно в СІЗО України з‘явилася нова послуга: платні камери підвищеного комфорту. Сьогодні львівським журналістам показали умови, в яких можуть очікувати на суд обвинувачені, які мають змогу заплатити за таку послугу. Із близько 800 утримуваних у львівському СІЗО одночасно скористатися новою послугою зможуть лише двоє, адже наразі відремонтували тільки одну камеру підвищеного комфорту. До того ж, є ряд вимог, які висувають до потенційних мешканців платної камери (однакова стать, повноліття, важкість інкримінованих злочинів тощо), але поки що камера стоїть порожня, хоч підсудні вже проявляють цікавість.

За словами Юрія Добоша, начальника Західного регіонального управління Міністерства юстиції у Львові, камера має значно більшу площу від регламентованої, та обладнана побутовою технікою (зокрема кондиціонером та телевізором), має власний санвузол із душовою кабіною та свіжий ремонт вартістю близько 70 тисяч гривень. Ціни на проживання тут не такі високі, як у київському СІЗО: 1000 гривень за добу, 3500 за 7 днів та 4000 гривень за 30 днів.

Зараз відремонтували лише одну камеру, але не виключають, що практику можуть продовжити. Інші ж умови утримання підсудних залишають бажати кращого. Як розповів Юрій Добош, кошти за користування платною камерою будуть перераховуватись до спецфонду, що дасть можливість у подальшому  ремонтувати і звичайні камери львівського СІЗО.

Водночас, від ідеї продажу чинної будівлі на Городоцькій, 20 та будівництва нового СІЗО за межами міста у Львові не відмовилися. За словами Юрія Добоша, Львів має стати пілотним містом в Україні, де збудують сучасне СІЗО за європейськими стандартами утримання підсудних, щоправда деталі проєкту наразі невідомі.

Leave a Comment