Новини

Кулебу звинувачують в гомофобії через пост про сурогатне материнство: деталі інциденту

Громадська організація “Альянс.Глобал” звернулася до уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової й президента України Володимира Зеленського з проханням перевірити нещодавнє повідомлення дитячого омбудсмена Миколи Кулеби на “ознаки дискримінації та підбурювання до ненависті за ознакою сексуальної орієнтації”.

Про це йдеться в зверненні “Альянс.Глобал”, – передає bykvu.com.

Як повідомлялося раніше, на початку травня клініка репродуктивної медицини BioTex опублікувала відеоролик, призначений для сурогатних батьків. У ньому поінформували про те, майже півсотні немовлят, народжених сурогатними матерями з України для іноземних громадян, які не можуть залишити країну разом з батьками через карантин.

Після публікації відео в Мережі розгорівся скандал, на тлі якого Микола Кулеба виступив за заборону сурогатного материнства в Україні.

У своєму пості Кулеба назвав сурогатне материнство “рабством” і зазначив, що “подружжя”, яким віддають дітей, можуть виявитися “гомосексуальними парами або насильниками”.

“Альянс.Глобал” вважає, що це висловлювання омбудсмена є гомофобним, а “з контексту публікації слідує заперечення паном Кулебою права гомосексуальних людей на батьківство”.

“Державний службовець, який є представником захисту прав людини, не має ні юридичного, ні морального права принижувати людську гідність і розпалювати нетерпимість в українському суспільстві. Ми нагадуємо, що сексуальна орієнтація не належить до числа легітимних обмежень у праві на батьківство та усиновлення”, – відзначається в зверненні.

Громадська організація закликала парламентського уповноваженого з прав людини та президента не лише дати оцінку висловлюванням Миколи Кулеби, але і “вжити відповідних заходів й  оприлюднити публічно свою позицію щодо інциденту”.

Leave a Comment