Новини

Накопичувальні пенсії в Україні: що потрібно знати

Як стало відомо, Україна поетапно переходить до системи добровільних внесків. Для цього у 2021 хочуть зробити накопичувальні пенсії обов’язковими. Українці обиратимуть недержавні пенсійні фонди і там відкриватимуть індивідуальний рахунок. Про це повідомляє 24 канал.

Українці зможуть відкладати на власну пенсію, а не платити за чужу. Відповідний законопроєкт розглянуть у Верховній Раді.

Які обов’язкові внески робитимуть українці

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №2683 “Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення”, який передбачає обов’язкові відрахування на рахунок своєї майбутньої “другої” пенсії.

У проєкті закону йдеться про те, що працівники повинні будуть сплачувати як мінімум 1% від доходу на свій накопичувальний рахунок.

“Роботодавці сплачуватимуть 2% від розміру заробітної плати працівників, а учасники системи (працюючі особи) сплачуватимуть внески у розмірі 1 відсотку від заробітної плати (доходу). За бажанням працівника, розмір його самостійних внесків може бути збільшено. Роботодавець зобов’язаний пропорційно доповнювати внески працівника власними внесками в розмірі до 5% від суми заробітної плати такого працівника”, – вказують у пояснювальній записці до законопроєкту.

Натомість прем’єр Шмигаль запевняє, що накопичувальна система не передбачає жодних додаткових виплат з боку населення. “Обговорюється наступний варіант: 2% від нинішнього ЄСВ виділяємо в накопичення, не збільшуючи навантаження ні для фірми, ні для людини; ще 2% беремо по ПДФО”, – розповів Денис Шмигаль.

ЄСВ – це єдиний соціальний внесок. Тобто саме та частка податків, яка йде на пенсії. У 2020 році його розмір – 22% від зарплати або щонайменше 918 гривень 6 копійок.

ПДФО – податок на доходи фізичних осіб. Це загальнодержавний податок, що стягується з доходів. Частка ПДФО коливається від 5% до 18% у залежності від видів доходу.

Поки що слова прем’єра лиш обіцянка, не закріплена у документах. Можливо, до законопроєкту №2683 таки внесуть зміни і буде так, як анонсував Шмигаль. Але в тому вигляді, в якому законопроєкт зареєстрували, українцям доведеться платити хоча б 1% від зарплати.

Зауважимо, що сплата ЄСВ у розмірі 1039 гривень поки залишається.

Як законопроєкт змінить отримання пенсії для майбутніх пенсіонерів

В Україні вже діє накопичувальна система пенсій, але на добровільних засадах. Цей законопроєкт зробить її обов’язковою. Денис Шмигаль зазначив, що коли людина досягне пенсійного віку, то в неї буде 3 варіанти отримання своїх пенсійних накопичень:

  • одноразова виплата 100% накопичень;
  • прискорені виплати: розбиття суми на щомісячні платежі протягом 5-10 років;
  • довічне утримання. Це фіксовані щомісячні виплати.

До слова, накопичувальну пенсію можна успадкувати.

За словами Шмигаля, 4% збір дозволить за нинішніх цін накопичити до виходу на пенсію 1 мільйон гривень.

Leave a Comment