Новини

В ужгородській “інфекційці” COVID-19 не заразився жоден лікар: як їм це вдалося

В Ужгородській обласній клінічній інфекційній лікарні досі жоден лікар не заразився коронавірусом.

Про те, як докторам вдалося захистити себе, вони розповіли в інтерв’ю “Голосу Америки“, – передає InfoResist.

Директор лікарні Михайло Поляк повідомив, що медперсонал постійно готується до того, щоб зустріти особливо небезпечну інфекцію. У медзакладі є 100 ліжок, персонал складається з 27 медиків, при цьому із зараженими коронавірусом з них працюють лише 5 осіб.

У кімнаті для медперсоналу одна з лікарів Тетяна Труш показала, як одягаються зараз медики. Вона розповіла, що спочатку надівається спеціальна піжама, потім шапка, рукавички, маска, халат і бахіли багаторазового використання і черевики. Доповнюється захисний костюм окулярами.

Лікар-інфекціоніст Моніка Марошач наголосила, що медики постійно удосконалюються і забезпечені захисними засобами в достатній кількості. За її словами, всі приміщення обробляються згідно зі стандартів МОЗ. Дезинфікується також одяг медиків і “брудна” зона після того, як вони звідти виходять.

Доктор Степан Карабіньош зазначив, що в лікарні є молодший медперсонал, кілька санітарок заразилися коронавірусом. Тим не менш, епідеміологічний огляд показав, що вони були інфіковані не в приміщенні лікарні.

Директор установи сказав, що на початку епідемії засобів індивідуального захисту було недостатньо, але в ОДА лікарні своєчасно виділили фінансування.

“Навіть коли у нас були гроші, то вже складно було їх (засоби захисту) закупити. Закуповували малими партіями, але все-таки нам вистачило”, – згадує Поляк.

При цьому Карабіньош додав, що одноразові костюми, респіратори і захисні екрани були надані, здебільшого, волонтерами.

“Сьогодні у нас 45-50 хворих на день. Середнє перебування хворого на ліжку – близько трьох тижнів, 20-21 день. Осіб 25, які видужали, виписали вже за цей місяць”, – розповів директор лікарні.

За його словами, більшість заражених переносять COVID-19 середнього ступеня тяжкості. До відділень реанімації та інтенсивної терапії зазвичай надходить близько 6 пацієнтів на день. За місяць в лікарні від коронавірусу померли 3 людини.

Пацієнти поділилися тим, які у них були перші симптоми зараження коронавірусом. Один з них сказав, що в перші дні у нього була гарячка, а потім почалися проблеми з легенями, через що чоловік звернувся до лікаря. Інший зазначив, що в нього спостерігалася втома і висока температура не збивалась кілька днів, медики виявили у нього обширне запалення легенів. Обидва заражених лікуються в лікарні вже третій тиждень.

“Якщо погано себе почуваєш, не чекай, коли стане зовсім зле, просто краще звернися до лікаря”, – підсумував один із пацієнтів.

Leave a Comment