Аналітика Важливо Волинь Новини

Альтернатива партії мерів від Палиці: Навіщо з групи “За майбутнє” зробили партію

Нове партійне утворення спробує на місцевих виборах повторити успіх партії “Відродження”. До нього можуть долучитися і діючі нині мери, – пише Depo.ua.

Днями було оголошено про створення партії “За майбутнє”. Очолив її Ігор Палиця, колишній голова Одеської ОДА та Волинської облради. Як повідомила прес-служба новоствореної партії, та братиме участь у місцевих виборах, які мають відбутися у жовтні. До партії увійшли члени однойменної депгрупи у Верховній Раді, а також низка колишніх депутатів та бізнесменів. За прізвищами цей політичний проект виглядає дуже солідно. І дуже заможно: брати Дубневичі, співвласник гіпермаркетів “Епіцентр” та “Нова лінія” Олександр Герега, власник кондитерського дому “Вацак” Геннадій Вацак, Тарас Батенко (він спробує стати мером Львова), Віктор Балога, співвласник ФПГ “Континіум” та мережі автозаправок WOG Степан Івахів і так далі. Частина учасників проекти поки ще пов’язані партійними вузами з “УКРОПом”, та на думку аналітиків юридично “УКРОП” скоро або припинить існування, або його просто заморозять. Бува колись знадобиться.

Попри те, що групу “За майбутнє” пов’язують з Ігорем Коломойським, судячи з кадрового складу нагорі політсили, вплив цього олігарха на партію буде незначним. За нашою інформацією, його грошей там не буде.

Тут ми бачимо багато самодостатніх людей, здатних зробити вибори у тих регіонах, де мають вплив (особливо Волинь, Хмельниччина), самостійно, а партійний бренд із “корінням” у парламенті їм радше потрібен для статусності їхніх кандидатів в очах виборців.

Новий партійний, але не новий політичний проект “За майбутнє” нагадує партію “Відродження”, тільки остання мала найбільшу підтримку на Закарпатті, Одещині і Харківщині, а “За майбутнє” більше орієнтуватиметься на Поділля, Волинь і Галичину. У новій партії також є екс-“регіонали”, і до неї, як раніше до “Відродження”, увійшли діячі, котрі де тільки за свою політичну кар’єру не побували. Тож цілком імовірно, що “За майбутнє” в якості партії має видати результат на місцевих виборах, а після цього політпроект перейде в той стан, в якому він був дотепер – як депгрупа у ВР, яка досить часто підставляє плече нестабільній монобільшості.

Тобто, інтерес доволі заможних політиків привести до місцевих рад своїх людей та спробувати свої сили на мерських виборах, зрозумілий. Проте можна припустити, що справа не лише в цьому. “За майбутнє” в ідеалі має стати альтернативою потенційній “партії мерів”, переговори про створення якої, за інформацією джерел, ведуть столичний голова Віталій Кличко, екс-прем’єр Володимир Гройсман, уповноважені від мерів Одеси Геннадія Труханова і Харкова Геннадія Кернеса, та ще низка міських голів. Кажуть, що домовленості вже от-от мають вилитися в союз, але тут з’являється серйозний конкурент у вигляді партії “За майбутнє”.

На відміну від “партії мерів” вона вже створена, має своє представництво у Верховній Раді, тобто, для багатьох міських голів, які мають плани зберегти свої посади, виглядатиме, так би мовити, презентабельнішою. Можливо, на це й робилася ставка – або йдете до нас прямо зараз, або і далі чекаєте, поки все зростеться з “партією мерів”. А час іде, треба вже штаби готувати до виборів.

Якщо наше припущення правильне, тоді виникає питання: партійний проект “За майбутнє” в якості альтернативи “партії мерів” узгоджений Банковою? Схоже, він з’явився для того, аби не дати Кличку та іншим вище перерахованим діячам укласти домовленість про спільний похід на вибори. Або якщо така угода буде, ослабити мерський політпроект, а з деяких регіонів взагалі витіснити.

1 коментар

Leave a Comment