Волинь Інтерв’ю Новини

«Не зважаєте на підвищений тиск – шкодите собі», – волинська кардіологиня Наталія Масікова

За інформацією управління охорони здоров’я облдержадміністрації, на артеріальну гіпертензію хворіють близько 250 тисяч волинян. З них 180 тисяч – хворі на ессенціальну (безпричинну) артеріальну гіпертензію. Щороку близько 30 тисячам жителів Волинської області вперше встановлюють такий діагноз, – пише Район.медицина.

Артеріальна гіпертензія (або ж гіпертонічна хвороба, гіпертонія) – одне з найбільш поширених захворювань у світі та Україні. Перший Всесвітній день боротьби з артеріальною гіпертензією (АГ) відбувся 14 травня 2005 року. З 2006-го Всесвітня Ліга Гіпертонії (World Hypertension League) за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) встановила щорічну дату Всесвітнього дня боротьби з артеріальною гіпертензією на 17 травня.

Чому проблема артеріальної гіпертензії настільки актуальна та поширена в сучасному світі? Чому важливо коригувати артеріальний тиск і чим загрожує нехтування його високими показниками? Що варто знати про лікування артеріальної гіпертензії, зважаючи на пандемію COVID-19?

На ці запитання відповідає лікарка-кардіолог Луцької міської клінічної лікарні Наталії Масікової.

– Що таке артеріальна гіпертензія?

– Артеріальна гіпертензія або гіпертонічна хвороба( гіпертонія) – це захворювання серцево-судинної системи, для якого характерне стійке підвищення артеріального тиску (АТ). Нормальним вважається тиск до 139/89 міліметрів ртутного стовпчика. Якщо ж Ваш тиск перевищує цю цифру – негайно звертайтеся до лікаря. Також хочу зазначити, що в останніх рекомендаціях з лікування гіпертонічної хвороби вказують на таке поняття як «високий нормальний тиск». Йдеться про пацієнтів із артеріальним тиском 130-139/85-89міліметрів ртутного стовпчика, які ще не є гіпертоніками, але потребують додаткового спостереження за рівнем артеріального тиску.

– Чому підвищений тиск небезпечний? Як він впливає на організм?

– Високий артеріальний є фактором ризику передчасної смерті від таких важких захворювань як мозковий інсульт, інфаркт міокарда, гостра та хронічна серцева недостатність, розрив аневризм (випинань у стінках судин). Підвищений тиск робить стінки судин жорсткішими, менш еластичними, що, в свою чергу, сприяє розвитку атеросклерозу – артеріальні стінки ущільнюються внаслідок відкладень жирової речовини на внутрішній поверхні. Ще один підступний наслідок – ішемічна хвороба серця (ІХС). Це – недостатнє кровопостачання серцевого м’яза внаслідок порушення кровотоку в коронарних судинах. Крім цього, тиск вражає нирки, призводячи до ниркової недостатності, очі – що призводить швидкого погіршення зору.

– Артеріальна гіпертензія – провідна причина захворюваності та найпоширеніша причина смертності в світі. ВООЗ повідомляє, що на артеріальну гіпертензію хворіє мільярд людей. В чому причина такої глобальної масштабності цієї проблеми?

– Більше того, за оцінками, до 2025 року число осіб з артеріальною гіпертензією збільшиться на 15-20%, досягнувши близько 1,5 мільярди. Кожна третя особа, старша 60 років, має гіпертензію. Тому очевидно, що проблема надзвичайно актуальна. Є певні фактори, що сприяють розвитку цього захворювання. Гіпертонію ще називають «хворобою невисловлених емоцій». В сучасному світі стрес, я б сказала, основна складова нашого щоденного життя, а це призводить до підвищення тиску з усіма його негативними наслідками. Крім того, гіпертонією ми розплачуємося за комфортне життя, в якому пересуваємося на авто, користуємося ліфтом, практично не ходимо пішки. Як наслідок – малорухомий спосіб життя (гіподинамія). Люди мають необмежений доступ до продуктів харчування, які не завжди корисні. Це сприяє появі надлишкової ваги та ожиріння, розвитку атеросклерозу судин. Не забуваймо і про куріння, яке є провідним фактором ризику серцево-судинних захворювань (захворювань серця).

Чи можна уникнути хвороби? Які фактори ризику розвитку артеріальної гіпертензії?

– Одним із найважливіших факторів є, все таки, спадковий. Якщо двоє батьків хворіють на гіпертонічну хворобу, то й дитина має великі шанси мати таку ж проблему. Тому важливо знати, які захворювання мають кровні родичі. Крім того, до факторів ризику відносяться, як я вже сказала, малорухомий спосіб життя, надлишкова вага та ожиріння, куріння, стреси. Також надмірне (більше 5 грамів/день) вживання кухонної солі, зловживання алкоголем. Гіпертонія виникає при хворобах нирок, ендокринних порушеннях (захворюваннях щитоподібної, надниркових залоз). Щоб уникнути хвороби, або відтермінувати її розвиток, надзвичайно важливо дотримуватися здорового способу життя. А якщо ви людина з групи ризику, то обов’язково моніторуйте свій артеріальний тиск для того, щоб вчасно розпочати лікування, оскільки гіпертонія може бути безсимптомною.

– Як впливає артеріальна гіпертензія на якість життя?

– Часто гіпертонія супроводжується болем голови, «мушками перед очима», нудотою, відчуттям серцебиття, дискомфортом в грудях, дратівливістю. Ці симптоми, звісно, знижують якість життя. Проте частина пацієнтів переконана в існуванні так званого «їхнього тиску», бо навіть при високих показниках не мають жодних симптомів. В цьому велика підступність гіпертонічної хвороби, бо часто лікувати її починають лише тоді, коли виникли такі грізні ускладнення як інфаркт чи інсульт. Ці захворювання нерідко призводять до смерті або ж інвалідизації. Тому наголошую, що не існує поняття «мій робочий тиск» або «цей тиск добрий в моєму віці». Якщо показник вашого тиску вищий за 139/89 міліметрів ртутного стовпчика – негайно проконсультуйтеся з лікарем.

– Чим загрожує артеріальна гіпертензія, яку не лікують, а отже – не контролюють?

– На жаль, багато людей знають про те, що мають гіпертонічну хворобу, але свідомо її не лікують. При неконтрольованій артеріальній гіпертензії часто розвиваються так звані гіпертонічні кризи. Це раптове значне підвищення артеріального тиску, що може ускладнюватися інсультом (геморагічним – крововиливом у мозок) чи ішемічним (закупоркою судини в мозку), інфарктом міокарда, набряком легень. Ці стани можуть призводити до смерті. Додам, що лише в квітні цього року у відділенні кардіології Луцької міської клінічної лікарні ми пролікували 35 пацієнтів після інфарктів міокарда. Тому своїм пацієнтам я наголошую: «Якщо Ви не зважаєте свій на підвищений тиск, то обманюєте себе і шкодите, насамперед, собі».

– Як контролювати артеріальний тиск (окрім прийому препаратів, призначених лікарем)? Яким має бути спосіб життя?

– Хочу закцентувати, що якщо ви відзначаєте в себе регулярне підвищення тиску, то треба пам’ятати, що артеріальна гіпертензія інколи є симптомом інших захворювань (наприклад, ендокринної системи, нирок, судин). Така гіпертензія є вторинною і якщо вдається діагностувати захворювання, котре до неї призвело, то, насамперед, потрібно лікувати основне захворювання. Коли ж причини підвищеного тиску ми не знаходимо, то говоримо про так звану ессенціальну (безпричинну) артеріальну гіпертензію. Саме цей вид гіпертонічної хвороби діагностують у понад 90% усіх хворих. Лікування гіпертонії включає в себе два великих підпункти: медикаментозне лікування (прийом препаратів для зниження тиску) і так звана модифікація (зміна) способу життя. Тут хочу деталізувати, адже зміна способу життя є обов’язковою в лікуванні, особливо, якщо з’явилися лише перші ознаки хвороби. В такому випадку можна призупинити її розвиток та значно відтермінувати медикаментозне лікування. Про зміну способу життя можна розповідати довго, але зупинюся на основних принципах.

  • Обов’язкові помірні фізичні навантаження протягом 30 хвилин 5 разів на тиждень, краще щоденно (ходьба пішки, їзда на велосипеді, плавання, заняття фітнесом, біг підтюпцем, прогулянки з собакою, варто користуватися сходами, а не ліфтом);
  • Намагайтеся схуднути, якщо у вас є зайва вага (зниження маси тіла на 1 кг супроводжується зниженням артеріального тиску на один міліментр ртутного стовпчика);
  • Невід’ємним пунктом є здорове харчування. Треба обмежити вживання солі до 5 грамів на добу (приблизно 1 чайна ложка), зменшити кількість тваринних жирів (свинина, сало, масло, сири), відмовитися від «фаст-фуду». Натомість збільшуйте в раціоні свіжі овочі та фрукти, рибу та морепродукти. Замініть тваринні жири рослинними оліями (оливковою, соняшниковою, гарбузовою та інші), надавайте перевагу телятині, курятині, м’ясу кролика. Найкорисніші страви – запечені або приготовані на парі, а не смажені;
  • Курити треба припинити раз і на завжди;
  • Щодо алкоголю, то тут цікаво, адже, згідно з рекомендаціями, чоловікам дозволено до 14 одиниць на тиждень, жінкам – до 8 одиниць алкоголю на тиждень (1 одиниця = 125 мілілітрів вина, або 250 мілілітрів пива).

– В якому віці здебільшого розвивається артеріальна гіпертензія? Чи вона хворобою людей старшого віку?

– Як я вже казала, приблизно кожна третя людина після 60 років страждає на гіпертонію. Але це проблема не лише осіб старшого віку. В молодому та працездатному віці, на жаль, гіпертензія теж діагностується доволі часто. До того ж молодих пацієнтів обов’язково треба дообстежувати, щоб виключити так звану «вторинну» гіпертензію, про яку я вже згадувала. Вона розвивається на тлі інших захворювань, які необхідно лікувати.

– Артеріальна гіпертензія та COVID-19. Чи впливає підвищений тиск на перебіг коронавірусної хвороби? Чи належать люди з артеріальною гіпертензією до групи ризику щодо важкого перебігу COVID-19?

– До групи ризику відносяться, перш за все, пацієнти старші 65 років, ті, які мають важку неконтрольовану гіпертензію з її ускладненнями, такими як серцева недостатність, перенесений інфаркт міокарда, інсульт. Крім того в групі ризику – люди з артеріальною гіпертензією та супутніми захворюваннями інших органів, наприклад легень.

– Що треба знати пацієнтам з артеріальною гіпертензією про коронавірусну хворобу COVID-19? Чи правда, що прийом популярних ліків від гіпертонії може погіршити прогноз при коронавірусі?

– Про коронавірус треба знати, що це є інфекція, яка поширюється повітряно-краплинним шляхом. Тому раджу всім (не лише пацієнтам з гіпертонічною хворобою) дотримуватися соціального дистанціювання, часто мити руки з милом протягом не менше 20 секунд, носити маску в громадських місцях та місцях можливого скупчення людей. Якщо ви використовуєте антисептики, то вони мають бути обов’язково спиртовмісні (саме такі руйнують вірус), наносити на руки їх необхідно в достатньому об’ємі (2-3 мілілітри), обробляти руки не менше 20 секунд.

На початку пандемії деякі лікарі висували гіпотезу, що прийом певних препаратів для зниження тиску погіршує перебіг коронавірусної хвороби, оскільки ці ліки впливають на ті ж клітини, що й вірус SARS-CoV-2. Йшлося про сартани (валсартан, лосартан, ірбесартан, азилсартан) та інгібітори АПФ або так звані прили (еналаприл, лізиноприл, раміприл та ін..). Були припущення щодо відміни цих препаратів у пацієнтів групи ризики. Проте ці ліки є фактично базовими у лікуванні осіб із захворюваннями серця. Їх відміна може мати катастрофічні наслідки, сприяючи смерті від серцево-судинних захворювань. Тому було проаналізовано перебіг коронавірусної хвороби в багатьох тисяч пацієнтів, в тому числі й тих, які померли. Станом на травень 2020 року є інформація про те, що сартани ніяк не впливають на смертність при коронавірусній хворобі, а інгібітори АПФ навіть полегшують її перебіг. Це лише підтверджує, що скасовувати прийом ліків, які відносяться до цих груп на період пандемії не варто.

– Що порадите людям, у яких щойно діагностували гіпертонію?

– Для початку – не засмучуватися, але усвідомити, що ситуація серйозна і все залежить від вашого розуміння проблеми. Ключовим моментом є аналіз та зміна способу життя (за параметрами, які я пояснила раніше у нашій розмові). Щодо медикаментів, то не раджу займатися самолікуванням. Обов’язково зверніться до лікаря, який призначить необхідні обстеження та ліки. Ще одне: якщо призначені медикаменти з першої таблетки не знижують тиск до норми (таке доволі часто буває, особливо в пацієнтів з високим артеріальним тиском), то не варто одразу їх відміняти. Більшість ліків у повну силу починають діяти через 2-3 тижні, тому наберіться терпіння. Доведеться вивчити, які ліки підходять вам для швидкого зниження тиску (лікування гіпертонічного кризу) і завжди мати їх з собою. Якщо ваші батьки мають проблеми з тиском, то дотримання здорового способу життя може запобігти розвитку гіпертензії у вас, а періодичний контроль тиску – вчасно виявити проблему.

Спілкувалася Лариса АНДРІЙЧУК

Leave a Comment