Новини

95% особистих даних українців, які отримав Telegram-бот – за 2005, 2008 і 2012 роки, нічого там нового немає, – Геращенко

В Україні велика кількість різних правоохоронних органів та інспекцій має доступ до баз даних.

Як передає Цензор.НЕТ, про це заступник голови МВС Антон Геращенко розповів в інтерв’ю сайту “Сегодня“.

“Бази даних” зливали “, починаючи з початку 2000-х. Якщо зайти в інтернет і почитати оголошення, є величезна кількість різних баз даних, то чи Мін’юсту, чи то ще когось. У нас величезна кількість різних правоохоронних органів та інспекцій має доступ до баз даних. Наприклад, НАБУ підключено до всіх систем довіреностей, системам інформацій про реєстри нерухомості, транспортних засобах. Таке ж підключення є у НАЗК. І як ці антикорупційні органи використовують дане підключення, це ще слід перевірити, зокрема в рамка слідства “, – говорить заступник міністра.

З його слів, були випадки “витоку” і в системі Міністерства внутрішніх справ.

“У нас є чотири кримінальні справи, зокрема по співробітників МВС. Зокрема, одне з таких справ було розпочато в минулому році в лютому проти одного високопоставленого співробітника інформаційної служби МВС, якого з товаришем викрили у продажу даних для різних охоронних структур, банків і тощо. тобто існує певний ринок з перевірки даних платоспроможності, благонадійності тих чи інших осіб. Необхідно, щоб кожен такий випадок отримував оцінку кримінальним чином. Прокуратура і ДБР такі справи ведуть. Ми цього не приховуємо “, – підкреслив Геращенко.

Торкнувшись теми гучного зливу даних останніх днів, чиновник зауважив, що 95% інформації, яка була в цьому боті, – за 2005, 2008 і 2012 роки.

“Я навіть заради інтересу перевірив себе, нічого там нового немає. Також хочу сказати, що на сьогодні держава, з одного боку, декларує захист персональних даних, а з іншого, в інтернеті вивішено півтора мільйона декларацій чиновників, депутатів, де вказано всі їх стан , достаток, гроші на рахунках і готівку. Про яку приватність ми можемо говорити? Є реєстр Міністерства юстиції, офіційно за законом відкритий 2016 року, за яким, здається, за 21 грн ви можете зайти і подивитися власність, яка є на будь-якому громадянинові країни. Тоді у мене питання: давайте визначимося, ми закриваємо інформацію або ми її по закону розкриваємо для всіх? “, – сказав Геращенко.

Leave a Comment